Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Тодор Лазарков: Нямаме място за грешки

[post-views]

todor_lazarkovПолковник Тодор Лазарков е роден през 1967 г. в Рудозем, Смолянско, където баща му е бил граничен офицер.Завършва Висшето военновъздушно училище през 1989 г. Служил е в Радиотехнически войски до 2008 г., където е бил заместник-командир на Радиотехническата бригада.
От 2008 г. служи във ВКЦ. В края на 2009 г. е назначен за началник на Военния команден център.

– Г-н полковник, успя ли ВКЦ за 15-те години на съществуването си да намери своето лице, мястото си в системата на отбраната?
– Хубаво е оценката да се дава от старшите институции – МО, Щаба на отбраната и Командването на СКС.

– Но на честването на годишнината на центъра прозвучаха доста високи оценки?
– За мен е радостно, че оценките са положителни. Това показва, че създаването на такава структура преди 15 години е било ясна и навременна реакция на промените в правилата и способите за водене на въоръжената борба, отговор на асиметричните заплахи и на ред други причини, които след 2000 г. предизвикаха промени в структурирането на Въоръжените сили и организацията на войсковата дейност. Игнорирайки празничния патос и настроение, можем да кажем, че ВКЦ като структура с ясно формулирани предназначение, мисия, функция и задачи, има своето място в системата за командване и управление на ВС.

– Какви основни дейности извършва центърът?
– Основната задача на ВКЦ е да привежда ВС и страната в по-високо състояние и степен на бойна готовност. Това е изключително важна, отговорна задача. Тя има военностратегическо значение. От тук тръгва сигналът, изграденият алгоритъм за първоначалното привеждане при минимално очертаваща се заплаха, включително и в коалиционен формат. Поддържаме връзка със ситуационни и командни центрове на НАТО и ЕС, на балканските страни.
Изпълняваме 24-часовото оперативно дежурство. Подчинените дежурни сили и средства от видовете ВС – авиационният оперативен център, морският оперативен център, оперативният дежурен на Сухопътни войски, дежурните от пряко подчинените на МО структури, непрекъснато обменят информация и получават указания от старшия оперативен дежурен, който се явява най-старшият дежурен за страната и за ВС.
ВКЦ има важна роля при координацията на използването на средства за ликвидиране на последиците от бедствия и аварии. При старши оперативния дежурен пристига иницииращият документ. Със санкцията на началника на отбраната съответно модул от вид ВС бива изпращан за обезвреждане на боеприпас, за участие при наводнение, за гасене на пожари, включително и за активирането на хеликоптерите за участие в борба с огъня.

Pricel_mashina

ВКЦ получава буквално „на секундата“ информация за всички събития, свързани с националната ни сигурност
Ние сме и точка за контакт с всички командни центрове и органи на министерствата и администрациите. Изключително ползотворно е взаимоотношението с оперативния дежурен център на МВР. Координираме дейности със служба  „Военна полиция“ и ВМА. Изключително важна е връзката, която поддържаме с контингентите, които участват в мисии и операции зад граница, като 24 часа в денонощието ние сме им връзката с родината. 
Нямаме готова рецепта, нямаме алгоритъм за всички събития. Имаме типови варианти за решения, утвърдени са стандартни оперативни процедури. Но винаги има случаи, при които няма утвърден регламент. В такива ситуации е много важна реакцията на старши оперативния дежурен. Благодарение на него, на опита и подготовката му се стремим винаги да имаме адекватна, своевременна и компетентна реакция.
В определени ситуации, след информационни изяви в медиите, при заплаха за населението, се получава куриоз – да ни използват като телефон 112. Дори от телефон 112 ни се обаждат да търсят съдействие. 
Още веднъж искам да благодаря на личния състав на ВКЦ за старанието и сериозното отношение. Нямаме място за грешки! Екипният принцип е водещ при нас.

– Как подбирате хората?
– Подборът на личния състав, който служи в центъра, е малко по-специфичен. Имаме по-високи изисквания с оглед достъп до класифицираната информация. Това е разбираемо. През нас минава информация, която в повечето случаи е с чувствителен характер. Има изисквания за минимални познания по английски език, тъй като сме точка за контакт и нерядко се налага целият личен състав от екипа да говори на английски.
Дали сме възможност на военнослужещи със звания майор – подполковник от всякакви специалности да кандидатстват за местата, които се овакантяват при нас. По стечение на обстоятелствата, по-голяма част от офицерския състав са комуникационни специалисти.
От няколко години се възползвам от дадената ми възможност от СКС и изпращам личния състав за участие в курсове и реални мисии в чужбина. В момента около 50 на сто от офицерите, носещи оперативно дежурство, са преминали през мисии в Афганистан, и то в последните 3-4 години. 
Дори в момента имаме колега, който е на възлова длъжност в щаба на мисията „Решителна подкрепа“. Това е изключително важно, защото помага за бързата ориентация на дежурния в обстановката при ситуации с контингента. А ние за там компромиси не правим!
Информацията, която излиза в сайта на МО за обстрели и други подобни събития, е с източник ВКЦ. Спазен е принципът за потвърждаване от съответните източници. Винаги, когато излиза някаква публикация, препоръчвам на близките на нашите колеги, участващи в мисии, да вярват на това, което веднага се публикува в сайта на МО от колегите от Пресцентъра, тъй като това е проверена и истинска информация. Не се бавим при излъчването й.

– А иначе имате ли случаи на забавяне на информация?
– Нямаме случаи, които да са предизвикали някаква фатална последица. Основно проблемът, който води понякога до забавяне на реакцията, е, че в МВР често нямат готовност да дадат точна и ясна информация и да я пуснат по факса. Тогава медиите казват: „Ето, военните дойдоха чак след 4 часа“. А в същото време военните стоят и чакат, за да дойде официалното искане от МВР.
Нашият оперативен дежурен е един от силно упълномощените хора в държавата, който пише това, което му е разпоредено и то се свежда до изпълнителя. Колегите от видовете ВС, когато им бъде сведено искане за активиране на някакъв модул, действат в сроковете.

– В усложнената международна обстановка през последните месеци, налагало ли се е дежурните да предприемат привеждане в по-висока степен на готовност?
– В зависимост от ситуацията те действат, когато се активират компоненти, придадени към съюзни командвания и участваме в процеса на отразяване на някаква заплаха. Информацията, която получаваме, е в реално време. Знаем във всеки момент какво се случва във въздушното пространство на страната и около него, въздушното пространство на НАТО и около него, в морските териториални води, в извънтериториалното море. Поддържаме непрекъсната връзка със служба „Военна информация“, имаме връзка с други центрове, с МВР, НРС, ДАНС, „Военна полиция“. Така че заплахите в реално време, ако не са пристигнали първо при нас и не са инициирани действия от нас, след определен период от време достигат до нас и на тях се реагира по съответните процедури от политическото и военното ръководство на МО.

– Какво е най-важното за един оперативен дежурен?
– Трябва да бъде спокоен и уверен в себе си, да е подготвен, да умее да работи в екип. Да чете непрекъснато, да изучава новите процедури и практики и да не си мисли, че щом веднъж е стигнал тази позиция, няма какво да учи. Нещата са много динамични, много променливи. Но МО, ВС и СКС имат нужда от нас и ние работим за тях, а това е най-важното.

Фото Красимир Тодоров

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани