Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството одобри „Програма 2020“

[post-views]

helikopter_mashiniМинистерският съвет взе решение да предложи на Народното събрание да приеме „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020“. Това е основополагащ документ за провеждането на отбранителната политика на държавата. Той запълва вакуума, останал след изтичането на предишния стратегически документ – „Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили 2014“, съобщиха от МО.
В Програма 2020 са определени основните параметри и насоки за развитието на Въоръжените сили до 2020 г. Те изцяло съответстват на политическите намерения на програмата на правителството и залегналите в нея приоритети, мерки и цели в сектора „Отбрана“.
Приемането на програмата показва амбицията на правителството и Министерството на отбраната за изпълнение на целите, поставени по време на Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс и препоръките на Консултативния съвет по национална сигурност при президента от април 2015 г. 
В документа е направена оценка на средата за сигурност според последните развития в регионален и глобален план. Определят се и заплахите за сигурността на България. Важни елементи в нея са подобряването на функционирането на системата на командване и управление на Въоръжените сили и създаването на сили за специални операции извън състава на Сухопътните войски. Документът определя и числеността на Въоръжените сили и резерва.
Предимство на програмата е, че заложените в нея ресурсни параметри са реалистични и гарантират функционирането на системата. Относителният дял на бюджета за отбрана към БВП до 2018 г. се запазва на ниво не по-ниско от достигнатото със Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. и ще нараства до 2024 г. при благоприятни икономически условия. 
Предвижда се и преструктуриране до 2024 г. на разходите за отбрана на съотношение 60:20:20 (разходи за личен състав, текуща издръжка и капиталови разходи). То отразява средните норми за страните от ЕС, а постигането на 20 на сто капиталови разходи е в съответствие с Декларацията от Уелс. Въз основа на програмата ще бъде изработен план за развитието на Въоръжените сили до 2020 г. С него ще бъдат съгласувани всички оперативни и тактически планове в армията. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found