Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиерът се ангажира с парите за военната авиация

[post-views]

Най-важното в този момент е да гарантираме здравето и живота на летателния състав, да не прекъснем носенето на дежурство и охраната на нашето въздушно пространство. За мен най-важното е, че има ясен ангажимент за осигуряване на необходимите средства за това, заяви на извънреден брифинг началникът на ВВС генерал-майор Румен Радев. Той увери, че няма личен конфликт с министъра на отбраната Николай Ненчев и подчерта, че министерството полага усилия за решаване на въпросите, свързани с летателната годност на изтребителите. Според него обаче не бива да се допуска чужди сили да са водещи при охраната на въздушното ни пространство. Генерал Радев предлага да има законова промяна, която да гарантира, че българските военновъздушни сили ще охраняват въздушното ни пространство.

borisov-radevМинистър-председателят Бойко Борисов проведе разговор с началника на ВВС генерал-майор Румен Радев веднага след като беше уведомен за подадения от него рапорт за освобождаване от длъжност и от военна служба, съобщиха от правителствената пресслужба.
Премиерът Борисов се запозна подробно с проблемите на военната авиация, изложени в мотивите за оставката на генeрал-майор  Радев: броят изправни изтребители за носене на бойно дежурство по Air Policing и за водене на летателна подготовка е крайно недостатъчен; броят на подготвените летци намалява и те летят опасно малко, което не само силно увеличава вероятността от допускане на тежки летателни произшествия, но и води до невъзможност за подготовка на млад летателен състав, свърхнатоварване и застаряване. Генералът посочва още, че поетите като ангажимент срокове от ръководството на Министерството на отбраната за сключване на договори за ремонт и доставки за самолетите МиГ-29 не са изпълнени и остават неясни във времето. Той изтъква, че разработеният от ръководения от него екип проект за придобиване на нов боен самолет с обоснована конкретна програма не е внесен за обсъждане в Министерски съвет въпреки поетия ангажимент. В заключение е категоричен, че при цялата тежка ситуация полетите допълнително се ограничават месеци наред поради липса на гориво.
Оставката ми няма политически мотиви. Основният ми мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им“, е заявил Радев на срещата с премиера.
Министър-председателят Бойко Борисов е поел ангажимент при съставянето и приемането на новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв., за да се отговори на най-належащите нужди и потребности. Двамата са се договорили генерал-майор Радев да изготви подробен разчет за необходимите средства, който да представи на следващото заседание на Министерския съвет. И двамата са изразили увереност, че увеличението на бюджета за авиацията ще получи необходимата подкрепа от Народното събрание, защото бъдещето на българската военна авиация е национална кауза.
След разговора с премиера и поетите от него ангажименти генерал-майор Радев оттегля подадения рапорт.      

Най-ново

Единична публикация

Избрани