Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руската операция в Сирия подклажда екстремизма

[post-views]

samolet_rusiq-siriqСтраните, участващи във водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава, призоваха Русия да прекрати ударите в Сирия, които според тях са насочени срещу сирийската опозиция. В общо изявление на коалицията се посочва, че руската операция ще доведе единствено до подклаждането на екстремизма в страната.
Независимо от твърденията на водената от САЩ коалиция, че Русия стреля безразборно по всички опоненти на Асад, Москва е категорична, че цел на операцията са бази на терористичните организации, като ИДИЛ и Фронта ал Нусра, който е клон на ал-кайда.
През изминалото денонощие руските изтребители са провели общо 18 операции, като фокусът на бомбардировките е бил в провинциите Алепо, Хама и Идлиб. И В трите провинции има присъствие на бойци на Ислямска държава, но и на части на сирийската опозиция. Няколко източника посочват обаче, че руските самолети са ударили и команден пост на ИДИЛ в основната база на движението Ракка. Руското командване обяви, че операцията ще приключи най-много до четири месеца, през които според някои руските политици ислямистите наистина ще бъдат поразени.
Опасенията на Запада и на останалите държави, които вече година бомбардират позициите на ИДИЛ в Ирак и Сирия, се появиха още в началото на руската операция, след като сред първите поразени цели бяха в райони, в които няма бойци на Ислямска държава.
Сред най-големите критици на руската интервенция в Сирия е Франция, която вижда в действията на Москва опит да задържи режима на Асад на всяка цена.
Очаква се президентите на двете страни Франсоа Оланд и Владимир Путин, по време на срещата си в Париж, посветена на украинската криза, да обсъдят последните събития в Сирия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани