Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

61-ва бригада става на 23 г.

[post-views]

61-mbrДнешният ден – 2 октомври, е празник на 61-ва бригада. Тя е сформирана със заповед от тази дата на министъра на отбраната № 0040 през 1992 г. Наименованието Стрямска механизира бригада е обявено със заповед № ОХ 857 от 19 ноември 1998 г. Но формированието се явява и наследник на славните традиции на 28-и Стремски полк, 21-ви Средногорски полк и 11-а  танкова бригада. 
Да си припомним някои щрихи от историята. През 1903 г. Народното събрание приема нов закон за устройството на Въоръжените сили. На базата на него е издаден  указ № 84 от 29 декември 1903 г. на княз Фердинанд, чрез който създаденият в Хасково 4-и резервен полк се преименува в 28-и Стремски пехотен полк. На 18 май 1904 година той е дислоциран  в Карлово. 
Бойното кръщение на полка в Балканската война е на 5 и 6 октомври 1912 г. срещу авангарда на Кърджалийския турски корпус на Явер паша. Стремци достигат до Кърджали и съвместно с 45-и пехотен полк освобождават града. По-късно те участват при отблъскването на отчаяния щурм на обкръжения Одрински гарнизон при село Куинлъ. Водят сражения и на Галиполския полуостров за освобождаването на град Родосто.
Бойният път на 28-и полк по време на Междусъюзническата война през 1913 г. преминава през сражението при Криволак. В него е разгромена елитната сръбска Тимошка дивизия. 
61-mehbrПаметни за стремци през Първата световна война са дните от 13 октомври до 28 ноември 1916 г., когато с кръвта на много герои е написана епопеята при завоя на река Черна. Бойният им път минава и през отбраната на Маргара и горнилото на Добро поле, на връх Орел и височината Змеица. През тази война се ражда маршът на полка „Стойкова могила“. Написан е повод на подвига на фелдфебел Стойко Бакалов, който при големия завой на река Черна, на безименната кота с четири тежки картечници, в продължение на няколко часа задържа настъплението на елитен полк на противника, прикривайки отстъплението на своите другари.
Военнослужещите от 61-ва механизирана бригада в днешно време участват успешно и в трите мисии на Въоръжените сили. Техни формирования представят достойно Българската армия в мисиите зад граница. Отлични са оценките при сертифицирането на бойните групи. Неоценима е оказаната помощ на населението при бедствия и аварии. С действията си стремци защитават трите думи, изписани на бригадния знак – „Дълг, лоялност, всеотдайност“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани