Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

9 души загинаха при стрелба в американски колеж

[post-views]

usa_policiqПореден инцидент с огнестрелно оръжие в САЩ. Мъж застреля девет души, след като откри стрелба в обществен колеж в щата Орегон. Нападателят беше убит след престрелка с полицията.
Поредният смъртоносен инцидент с огнестрелно оръжие в обществения колеж Умпкуа, в град Роусбърг хората, които проведоха мълчаливо бдение в памет на загиналите.
Стрелбата отново извади на дневен ред дебата за затягане на контрола при продажбата на оръжия, защото от началото на 2015 в САЩ са регистрирани 294 масови престрелки. Във всяка от тях загиват или са ранени между четири и пет души.
За президента Барак Обама, който от години се опитва да прокара закон за огнестрелните оръжия, стрелбата е поредно  доказателство за необходимостта от промени.
Обама среща сериозна съпротива за промяна на закона от лобиските организации, като американската асоциация на стрелците, но и от обикновените граждани. Виктория ван Бюрън е жител на Роусбърг, а част от ранените при стрелбата в колежа, са нейни приятели. Тя смята, че да се ограничат подобни инциденти, всички хора трябва да се въоръжат.
Полицията в Роусбърг отказва да обяви името на стрелеца. Местните медии го идентифицираха като 26 годишния Крис Харпър Мърсър, роден в Англия, но от малък живее в САЩ.   За него се знае, предимно от профила му в социална мрежа, е че симпатизира на ирландското революционно движение ИРА. Съседите на момчето го определят като нервак, но още не могат да повярват, че бил способен да убие толкова хора.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани