Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Анкара привика руския посланик за втори път

[post-views]

samolet_ruskiТурция привика руския посланик в Анкара за втори път за по-малко от два дни, след поредният инцидент с руски изтребители, нарушили турското въздушно пространство. В понеделник НАТО предупреди Москва, че безотговорното й поведение е опасно.
За сега няма официален коментар от страна на Русия по повод турските твърдения, че в неделя руски изтребители са нарушили въздушното пространство на страната за втори път.
За първия инцидент, който стана в събота, Москва посочи като причина лошото време и отбеляза, че самолетите й са останали в турското въздушно пространство за няколко секунди.
Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че ВВС са инструктирани да прихващат всичко, което лети над страната, дори и да е птица. Довутоглу обаче отхвърли инцидентите да прераснат в криза между Турция и Русия и подчерта, че двете страни подържат постоянна връзка.
Посланиците на страните-членки в НАТО се  на извънредна среща в Брюксел в понеделник осъдиха последните събития около сирийската криза, в частност руската въздушна операция в страната.
В комюнике НАТО призова Русия да прекрати бомбардировките над цивилното население и умерена сирийска опозиция и да фокусира усилията наистина върху джихадисткото движение ИДИЛ, известно още като Ислямска Държава.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани