Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Плевнелиев: Трябва да има магистрала до Албания

[post-views]

За директна въздушна връзка с Албания се обявиха президентите Росен Плевнелиев и Буяр Нишани, който е държавен глава на Балканската държава. Българският президент обяви, че искаме да доизградим и жп-линията София – Скопие – Тирана, като по нея трябва да се движат модерни европейски влакове със 150 км в час.
В общите планове, които двамата президенти са обсъдили, влиза и амбицията за регионална енергийна борса и насърчаване на сътрудничеството между двете страни в търговско-икономически аспект.

За изминалата 2014 година 7 пъти повече българи са посетили Албания, което е добър знак за развиващите се приятелски отношения между двете държави.
Държавните глави са обсъдили и положението с българското малцинство в Албания. Президентът Нишани каза, че преди 3 години е проведено преброяване на което всеки е можел да се самоопредели  религиозно или да уточни своя етнос. За съжаление албанският президентът не уточни какво е показало преброяването, но заяви че страната му е готова да се съобрази с международните закони за обявяването на дадена група за малцинство.
Росен  Плевнелиев се обяви за създаването на енергийна борса в Югоизточна Европа и изрази желание България да се включи в изграждащия се енергиен пръстен, включващ Албания, Черна гора, Косово и Сърбия. Той припомни, че страната ни е традиционен износител на ток за региона и притежава два пъти повече енергийни мощности, отколкото са й необходими.
Плевнелиев изрази готовността на България и родния строителен бизнес да участват в различни проекти в Албания, които се финансират както с европейски пари, така и от Тирана.

Най-ново

Единична публикация

Избрани