Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС погна трафикантите на хора

[post-views]

es_migrantiЕС стартира новата си операция в Средиземно море под надслов „София”. С нея Брюксел се надява да пресече трафика на хора от Северна Африка към Европа. Корабите, участващи в операцията, ще имат мандат да конфискуват плавателни съдове, ако се окаже, че се използват за трафик на хора.
Операцията е част от приетите през лятото пакет от мерки за справяне с бежанския поток от Северна Африка към Европа.  До този момент военните кораби на Брюксел, които ще участват в операцията, имаха мандат да провеждат спасителни или разузнавателни операции.
От днес те ще могат да проверяват, конфискуват и дори унищожават всеки плавателен съд, ако бъде установено, че се използва за трафик на хора.
От началото на годината над 130 хиляди бежанци са прекосили Средиземно море, за да достигнат до Европа. С нарастването на потока се увеличиха и смъртните случаи.
Само през последните 24 часа морето изхвърли телата на повече от сто души край бреговете на Либия, а в вторник Италианската брегова охрана съобщи, че е спасила близо 2000 души.
Експерти коментират, че за да има пълен успех операция София, ЕС трябва да фокусира усилията не само върху трафикантите в Либия, но и върху организираната престъпност в Европа, която е част от незаконната практика.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани