Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия включи и военния си флот в операцията в Сирия

[post-views]

rusia_korabiРуският военен министър съобщи, че в продължаващата от седмица операция са се включили и четири бойни кораба, базирани и в Каспийско море.
Общо 26 крилати ракети са били изстреляни срещу 11 цели на територията на Сирия.
Междувременно режимът в Дамаск обяви, че правителствените сили, подкрепяни от руски самолети, провеждат мащабна сухопътна операция. Сирийската обсерватория за защита на човешките права съобщава  за интензивни боеве в района на провинции Хама и Идлиб, и най-вече в същите области, в които Русия проведе първите си въздушни удари.
Междувременно Турция предложи на Русия помощ в координирането на руските самолети, като превенция за нежелани инциденти.
От началото на седмицата Анкара привика на три пъти руския посланик, като протест за нахлуването на руски изтребители във въздушното й пространство.
В отговор на инцидента НАТО призова Москва да избягва подобни провокации, които могат да има сериозни последици.
Недоверието между Алианса и Русия продължава да расте след съобщенията, че Руската армия разполага модерна противовъздушна система, независимо, че нито една бунтовническа фракция не използва авиация. Според експерти Москва може да се опита да наложи зона забранена за полети над Сирия, за да ограничи обхвата на водената от САЩ коалиция срещи ИДИЛ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани