Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Македония е готова за НАТО

[post-views]

make-preziОчакваме подкрепа от българска страна за членството ни в ЕС и НАТО, каза президентът на Република Македония Георге Иванов в лекцията си пред Атлантическия клуб в България на тема „Македония в НАТО. Очаквания от срещата на НАТО във Варшава“.
„За разлика от Гърция, вместо да влезе в реториката на Милошевич и Самарас, България подкрепи Македония и никога няма да го забравим, заяви президентът. Той призова за подобряване на отношенията между двете страни, за да бъдат забравени „раните от общото минало“ и предложи между двете държави да бъде подписан Договор за добросъседство, основан върху Декларацията за добросъседство от 1999 г. Според македонския президент е време да отворим нова глава в отношенията между двете страни, свободна от бремето на онези, в чиито умове все още присъства Желязната завеса. Той подчерта, че без промяна в отношението договорът би останал само на хартия.
В лекцията си президентът Георге Иванов изтъкна заслугите на Македония за постигане на членство в НАТО, като посочи, че сънародниците му споделят общи ценности, интереси и приоритети с организацията. По думите му обаче тези цели и принципи за съжаление „потънаха“ на Срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., където в случая с интеграцията на Македония НАТО демонстрирал нерешителност, липса на единство, разногласие.
„Македония е класическият пример за това как НАТО не трябва да се отнася към кандидатите си. Вместо решителност и единство, НАТО демонстрира слабост и разцепление и погазва собствените си принципи по въпроса за Македония”, категоричен беше Иванов и предупреди, че настоящата ситуация ще даде лош пример за бъдещите държави, които ще се присъединят към Алианса. „Години наред предупреждаваме, че в случая с Македония се нарушава международното право, ни никой не ни чува“, коментира Иванов, според когото, НАТО се е превърнал в заложник на определени интереси на държавите си членки, а Македония понася поражение заради „безотговорното отношение на своя съсед“ Гърция.
„Македония може да спечели световен рекорд на Гинес за изпълнени екшънпланове, за да покрием критериите си за членство“, пошегува се държавният глава. „Ние сме в ситуацията на 17-годишен тийнейджър, който си е купил нов и скъп автомобил, преминал е многократно всички изпити за шофьорска книжка успешно и въпреки това не получава разрешително да шофира колата си“.
Президентът изтъкна високата подкрепа, която демонстрират македонските граждани спрямо членството на страната в НАТО. По думите му, социологическите проучвания в западната ни съседка са показали, че до 94% от населението одобряват приема на страната в Алианса. „Това е толкова висока подкрепа, колкото нито една, нито всички политически партии заедно не мога могли да постигнат. Това е най-важният ресурс, с който НАТО разполага в Македония“, коментира президентът. Той определи блокажа на членството на страната в НАТО като стратегическа грешка и допускане на проблем на собствената територия на блока. Иванов е убеден, че няма стабилна Югоизточна Европа без Македония, а Западните Балкани се намират във вакуум между Изтока и Запада.
Президентът изрази съмнения, че перспективата за скорошен прием на Македония в НАТО е реалистична и обяви, че ако на следващата среща на върха във Варшава това не се случи, то това ще бъде поредна победа за Гърция. Гьорге Иванов напомни, че страната му е подслонила 350 000 бежанци на територията си по време на конфликта в Косово.
В лекцията си македонският президент изтъкна ролята на покойния президент Желю Желев и на Соломон Паси за евроатлантическата интеграция. Сред гостите бяха Петър Стоянов /президент на България в периода 1997-2002/, Гергана Паси, дипломати, експерти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани