Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йенс Столтенберг към гражданите на страните от Алианса: НАТО ще ви защити!

[post-views]

jens_stoltenbergПосланието, което дойде от срещата на министрите на отбраната в Брюксел, е повече от ясно. То бе изразено от генералния секретар в три кратки фрази: НАТО ще ви защити. НАТО е стабилна. НАТО е готова.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви в четвъртък, че силите на НАТО за бързо реагиране имат готовността за разгръщане „на юг“ към Турция, Сирия и Ирак, но Алиансът няма намерение да пристъпи към използване на тези сили.
Шефът на НАТО съобщи освен това, че днес министрите на отбраната от пакта са дали зелена светлина за пълния план за готовност. Имаме всичко необходимо да направим силите за бързо реагиране по-способни и по-бързи, тяхната численост ще бъде до 40 000 души, добави генералният секретар. Той поясни, че тези сили ще могат да се разгръщат навсякъде и в много кратки срокове, за да задържат или да отговорят на агресия.
Министрите от НАТО са утвърдили вчера в Брюксел обособяването на два нови изнесени командни центъра – в Унгария и в Словакия. Тези центрове, заедно с вече обособените структури в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония, ще спомагат за разгръщането на силите за бързо реагиране на Алианса.
На срещата Великобритания е обявила, че ще изпрати военни сили в подкрепа на Полша и Балтийските републики в отговор на руската военна агресия срещу Украйна.
„Посланието ни към гражданите на държавите от НАТО е, че Алиансът ще ги защити и е в готовност да го направи“, заяви Столтенберг. По неговите думи най-големият успех за пакта е гражданите на държавите от организацията да се чувстват сигурни.
Няма нужда да разгръщаме силите за бързо реагиране, за да сдържаме агресия, важното е да бъдем способни за разгръщане, уточни той в отговор на въпрос. По повод действията на Русия в Сирия Столтенберг отново призова Москва да сътрудничи с международната коалиция в усилията срещу „Ислямска държава“.
Той добави, че укрепването на силите за бързо реагиране се налага заради поведението на Русия в Украйна, Грузия и в Сирия.
Русия изпитва най-новите си оръжия в Сирия, това е предизвикателство към НАТО наред с усиленото руско военно присъствие в Източното Средиземноморие и с нарушаването на турското въздушно пространство, поясни Столтенберг.
Загрижени сме от опасността от недоразумения между военновъздушните сили в небето над Сирия, затова искаме прозрачност и предсказуемост на руските действия, заяви генералният секретар.

Най-ново

Единична публикация

Избрани