Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Николай Ненчев: България ще има силна и модерна армия

[post-views]

nenchev_minПо повод на големия обществен интерес към промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, регламентиращи охраната на въздушното пространство, множеството спекулации относно състоянието на авиационната техника на ВВС, както и по повод различните декларации и изказвания на експерти и неправителствени организации, министърът на отбраната Николай Ненчев заяви:

Откакто встъпих в длъжност на този отговорен пост, аз и моят екип си поставихме за цел да преодолеем наследения стратегически вакуум и липсата на дългосрочна визия за развитието на въоръжените сили на страната. В съкратени срокове заедно с Щаба на отбраната завършихме Стратегическия преглед на въоръжените сили, който беше забавен с повече от година. По моя инициатива Министерският съвет прие разработената от Министерството на отбраната „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020“, която предстои да бъде одобрена от Народното събрание. В нея ясно е записано, че средствата, отпуснати за отбрана, ще нарастват, и то още от 2016 г., което гарантира

структурната стабилност на въоръжените сили

и тяхната поетапна модернизация. Очаквам обществената загриженост да се пренесе в Народното събрание и този документ да получи сериозна подкрепа от народните представители.
От самото начало на мандата съм сериозно загрижен за състоянието на въоръжените сили. Затова в изготвения и представен в Народното събрание „Доклад за състоянието на отбраната и и въоръжените сили през 2014 г.“ честно и открито посочихме състоянието и нерешените от години проблеми в трите вида въоръжени сили и родовете войски. По същия повод информирахме и обсъдихме, включително и състоянието на ВВС, и в Съвета по сигурност към МС.
По решение на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев въпросът за състоянието на армията беше поставен и в КСНС. Там се постигна сериозен политически консенсус за подкрепа на насоките и политиките за развитие на въоръжените сили, които са в основата на „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020“.
През този период независимо от ограничените финансови средства видовете въоръжени сили – Сухопътните войски, Военноморските сили и Военновъздушните сили, винаги са намирали подкрепа за решаване на най-неотложните им проблеми. Поддържам ежедневен контакт с командващите и командирите. Посетил съм почти всички гарнизони в страната и имам пряк контакт с всички категории военнослужещи – войници, сержанти и офицери. Благодаря им за достойното носене на службата, независимо дали е на границата, при пожари, при наводнения, природни бедствия, на сушата, в морето или във въздуха. Разбирам и споделям тяхната тревога. Информирал съм ги за нашите политики, позиции и планове.

Вслушвам се в техните съвети

За мен са еднакво важни и трите вида въоръжени сили и това, че проблемите на ВВС станаха най-публични, не означава, че другите видове въоръжени сили срещат по-малко трудности или са по-малко важни за страната. Характерна черта на нашата отбранителна политика е балансът в подкрепата за всички видове въоръжени сили и родове войски. Няма как да фаворизираме едни за сметка на други!
Правителството и премиерът са запознати с проблемите и съм им благодарен за отпуснатите допълнително средства за материалното осигуряване на авиацията, за ремонта на хеликоптерите, за предоставянето на мандат за преговори за нов боен самолет, както и за подкрепата при преговорите за ремонт на самолетите МиГ-29 в Полша. За да осигуря авиационно гориво за ВВС, съм поел политически риск и съм деблокирал горива от резерва. Затова категорично отхвърлям обвиненията за подценяване ролята и подготовката на въоръжените сили за отбраната на териториалните води и сухопътните граници, и за охраната на въздушното ни пространство.
Днес средата за сигурност е напълно различна от това, което беше само преди няколко години. В близост до границите на България бушуват войни като тези в Ирак и Сирия, предизвикани от терористичната организация „Ислямска държава“, а конфликтът в Украйна все още не е намерил своето решение. В тази ситуация въоръжените ни сили изпълняват своите конституционни задължения въпреки

недостатъчното ресурсно осигуряване

Но в света вече няма страна и въоръжени сили, които са в състояние сами да се справят с новите заплахи. По тази причина по време на срещата на високо равнище в Уелс НАТО взе решение за засилване присъствието на съюзни сили по източния фланг, включително и във въздушното пространство на България. Съвместното носене на дежурство за охрана на въздушното пространство на страната, което е неотделима и интегрирана част от общото въздушно пространство на НАТО, е принос в колективната отбрана.
Това по никакъв начин не означава, че България се е отказала да поддържа свои собствени способности за охрана на въздушното пространство и въздушния си суверенитет. Напротив, ремонтът и възстановяването на МиГ-29, както и бъдещото придобиване на нов боен самолет са гаранция за добрата перспектива пред българските ВВС.
Като оценявам обществената загриженост, искам да уверя българските граждани, че провежданата политика, планираните намерения и стратегическите документи очертават стабилни перспективи за изграждането на силна и модерна Българска армия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани