Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Тюлените“ в действие

[post-views]

tihina_vmsРъкопашен бой, обезвреждане на нападател, хватки и действия с оръжие и други специалитети от бойния си арсенал демонстрираха военнослужещите от Морския специален разузнавателен отряд по време на честването на 45-годишнината от създаването на елитното си военно формирование.
Тържественият ритуал започна със строй, който беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. След това дойде ред на наградите. За висок професионализъм и положен труд офицери, старшини и матроси от военното формирование бяха отличени от контраадмирал Петев и командира на отряда капитан втори ранг Станчо Димитров.
udar_tihinaДойде ред и на най-атрактивната част – демонстрациите, в които „военноморските тюлени” от отряда, известен още и като „Тихина”, се развихриха с пълната си мощ. На тържеството присъстваха офицери от Командването на ВМС, командири на военни формирования от Варненския гарнизон, офицери и старшини, служили в елитното военно формирование и гости.
Заради славната си история, „Тихина” е жива легенда. Във ВМФ на България през периода 1958 – 1959 г. се обсъжда възможността и се отработват отделни задачи, които през 1961 г. влизат във функциите на специализирано поделение. То започва организирана парашутна и водолазна подготовка. През 1961 г. се провеждат първите учебно-тренировъчни парашутни скокове.
Съществуването на отряда е прекъснато за около 7 години, като през 1970 г. поделението се възражда отново. На основание на заповед на министъра на отбраната №00110/08.08.1970 г. и щат Х-2948 на 01.10.1970 г. е сформиран Морски специален разузнавателен отряд.
tihina_boiВоенното формирование изминава сложен и дълъг път. Сменят се районите на разположението му, усвоява се нова материална част, провеждат се разнообразни по своята същност и сложност тренировки и занятия. Провежда се активна бойна подготовка както самостоятелно, така и съвместно с други военни формирования.
Въздушнодесантната подготовка е подновена с помощта на специалисти от Пловдив. На летище Калиманци са извършени първите парашутни скокове от вертолет Ми-4. Оттогава между небето и морето израстват професионално десетки парашутисти-водолази.
Разбира се, като всяка една биография на бойна част и тази е написана с много пот, а за съжаление и с кръв. За своята 45-годишна история военното формирование е дало 3 свидни жертви по време на подготовката, които не са забравени и до ден-днешен.
Командосите отработват проникване в тила на противника от кораб, подводница, самолет и хеликоптер. Основна цел е извършване на директни действия по заповядани обекти. Отличителните за това формирование знаци са характерната черна барета и емблеми.
През годините военнослужещи от формированието са вземали участие в редица международни учения на територията на Турция, САЩ, Грузия, Украйна, Румъния, Германия. Традиционно е участието в двустранните българско-американски подготовки „Тракийско лято” и „Ротационни черноморски сили”, където се отработват елементи от задачите на силите за специални операции. С оглед на променящата се среда за сигурност се провеждат редица съвместни тренировки със специализирани формирования на МВР.
tihina_strelbaПаметно е участието на командоси от формированието при разрешаване на кризата, възникнала на борда на българския моторен кораб „Елена” през декември 2003 г. През 2011 г. военнослужещи от формированието вземат участие като група за охрана на бординг група в операцията на НАТО „Обединен защитник”, за налагане на ембарго срещу Либия. Изпълнявани са и задачи по охрана на плавателни съдове при преминаването им през проливната зона.
През 2014 г. тактическа група участва в операцията на НАТО в Афганистан. Задачата, която се изпълнява, е охрана на важни лица от състава на контингента при работата им извън коалиционните бази. Проведени са множество ескорти и действия в състава на патрули.
В различни периоди военнослужещи са участвали в операции на територията на Босна и Херцеговина, Косово и Ирак. Международните участия се използват за повишаване на квалификацията и практическо усъвършенстване на научените в кабинета и отработените по полигони знания и умения.
При подбора на личен състав се прилагат завишени критерии за физическа подготовка, психическа устойчивост и запазване на способността за работа при стресови ситуации и натоварвания от различен характер. За удовлетворяване на изискванията на професията са в сила завишени медицински изисквания.
В хода на подготовката акцент се поставя на работата в екип и взаимопомощта.

Най-ново

Единична публикация

Избрани