Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Да се определи ясно кой е бежанец!

[post-views]

migranti_garciqТрябва да се намери политическо решение за решаване на кризата в Сирия, заяви премиерът Бойко Борисов пред членовете на Европейския съвет.   
Той категорично посочи, че миграционният натиск върху нашата територия изисква спешни решения  и настоя да се прави разлика между бежанци и икономически мигранти. Европа трябва да изпрати ясно послание, че нелегалните икономически мигранти няма да бъдат допускани на нейна територия, заяви Борисов. Той каза, че Регламентът от Дъблин не отговоря на съвременната миграционна динамика. Контрабандата на хора се превърна във фактор, действащ като катализатор, който още повече разширява миграционните потоци. Постоянният миграционен натиск застрашава сигурността в Западните Балкани, добави премиерът. За успешното прилагане на идеята за изграждането и функционирането на „горещи точки“, ще е необходима подкрепата на всички държави – членки, доставяна по линия на Фронтекс. България остава активен участник във всички дейности на агенцията. Въпреки сериозното миграционно положение в страната, България предоставя подкрепа за други засегнати държави членки и ще продължи да участва в съвместни операции.
Необходимо е да се осигури ефективното прилагане на всички съществуващи споразумения за реадмисия с ключови трети държави, включително Турция и да се пристъпи към сключването на споразумения с държавите, с които няма такива. Финансовата помощ на ЕС следва да е обвързана със степента, в която определени трети страни изпълняват ангажиментите си по отношение на реадмисията, настоява Борисов. 
От особена важност и предпоставка за ефективност на всички предложени мерки за справяне с миграционния натиск е те да бъдат финансово обезпечени, посочи премиeрът. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани