Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българи тръгват за мегаучение на НАТО

[post-views]

Mariqn DobrevВоеннослужещи от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) в Мусачево ще участват  в най-голямото учение на НАТО за последните години – Trident Juncture 2015. Мегапроявата ще се разиграе на територията на няколко държави от Алианса в Западна Европа.
Нашите военнослужещи ще действат на 

военния полигон „Сан Грегорио“

в град Сарагоса, Испания, каза изпълняващият длъжността командир на 38-и батальон за ЯХБЗ и Е майор Мариян Добрев. Общо 14 души от формированието в Мусачево ще участват в учението.
Тимът от 38-и батальон включва щабен офицер – началникът на щаба на батальона майор Николай Иванов, и група за радиационно и химическо разузнаване, състояща се от 13 военнослужещи с командир старши лейтенант Веселин Петров. Воините ще действат в тренировъчната проява с 4 разузнавателни автомобила. 
Това са преоборудвани машини за разузнаване на шаси на „Мерцедес“ G 280, обясни майор Добрев. Преди дни техниката на мусачевци е била натоварена на транспортни автомобили на фирма–превозвач и е тръгнала към полигона в Испания. 
Личният състав също скоро ще замине за учението. Нашите ще участват в кулминационната, най-активна част на проявата, наситена с най-много практически действия – 

от 21 октомври до 6 ноември

Личният състав и техниката са изцяло от състава на първи многофункционален взвод за ЯХБЗ, който е сертифициран за участие в силите за отговор на НАТО – NRF и ще бъде в дежурство към Алианса от 1 януари до 31 декември 2016 г. Така че сегашното участие е тренировка на българите за отговорностите им през следващата година.
Воините от Мусачево ще се запознаят със сценария направо на място, като пристигнат на полигона. Но задачите са ясни – ще извършват радиационно и химическо разузнаване, както и вземане на проби, поясни майор Добрев. По думите му българските военнослужещи ще участват в учението в състава на рота за ЯХБЗ от Полша. 
Връзките с това формирование са били създадени още преди началото на сертификацията и се поддържат досега. Командирът на полската рота за ЯХБЗ е в постоянен контакт с командира на многофункционалния взвод и командира на групата за радиационно и химическо разузнаване.
Сред българските воини, които се стягат за Сарагоса, неколцина имат опит от участие в мисии и в предишни дейности по NRF. Командирът на взвода е

преминал обучение в САЩ

Особено важно е, че за първи път войските за ЯХБЗ, в частност – 38-и батальон, участват с такава модерна техника, надявам се, че ще покажем напълно равностойни способности с натовските ни съюзници, изтъкна майор Добрев. Новооборудваните машини са уникални за Българската армия. 
Поначало те са били леки автомобили с повишена проходимост. С подкрепата на Командването на Сухопътните войски, в 110-и логистичен полк се прави преоборудване на мерцедесите. 
Машините са окомплектовани с всички модерни прибори за радиационно и химическо разузнаване, с които формированието разполага. Инсталиран е и нов метеокомплект.
С помощта на приборите екипажът на машината може да изпълнява задачи по разузнаване на обстановката. Апаратурата и цялото оборудване отговарят на изискванията на НАТО и с тях може да се изпълнява целият спектър от задачи според съответните стандартизационните споразумения на Алианса.
Целта на това преоборудване е повишаване на способностите на екипа, както и съкращаване на времето за изпълнението на задачите. Новита апаратури ще дадат възможност в бъдеще за автоматично отчитане на данните от приборите и генериране на ЯХБЗ съобщения.
Групата, която ще замине за Испания, е осигурена и с необходимия запас от материални средства, индикатори и друга техника за ЯХБЗ. Дори и някой от приборите да откаже, ще може да се реагира на място и повредата да бъде отстранена.
А какво сравнение може да се направи между старата техника – добре познатите от десетилетия автомобили УАЗ-469 и сегашните – „Мерцедес” G 280? „Различават се много по способности освен скорост и маневреност. Не е за подценяване и фактът, че новата техника работи с дизелово гориво, което е съобразено с изискванията на Алианса. Това позволява да се изпълнят всички процедури на НАТО по зареждане на гориво“, каза майор Добрев. Товарният автомобил, с който се превозва имуществото на българските участници в учението, също е „Мерцедес“. И също е с дизелов двигател.
Според сайта на съвместното командване на силите на НАТО, в проявата ще участва и български взвод военна полиция. За учението замина и фрегатата „Дръзки“.

Muleta NatoИ мулета на полигона

За първи път в подобно мащабно учение на НАТО ще участват и… мулета. Животните са в състава на единствения по рода си в Бундесвера специален център към 23-а пехотна бригада в Бад Райнхал, Германия. 
Мулетата се използват за логистична поддръжка на войските. Водени от бойците, товарните животни пренасят имущество и снаряжение при операции в силно пресечени и трудно достъпни местности. Центърът разполага и с коне, които се използват при изпълнение на разузнавателни задачи.

Izprobvane na voenno oborudvaneЗанятия от сутрин до мрак

Буквално от сутрин до вечер са продължили тренировките на екипажите, определени да заминат за учението в Испания. След като последните от 4-те машини бяха получени на 25 септември, от 28 септември започна усилената подготовка на личния състав, обясни майор Добрев. 
Времето е малко и затова бойците тренирали интензивно. Всички вложиха големи усилия и успяха при ежедневни 8-часови занятия да овладеят в подробности начините за ползване на новата техника и приборите, хвали подчинените си офицерът.
Въпреки непрекъснатите тактико-специални занятия – кормуване и усилено боравене с приборите, значими затруднения не е имало. В определни моменти е имало неголеми проблеми, нормални за всяка нова техника, свързани с обмяната на данни между машините.
След намесата на щаба, който е подпомагал непрекъснато подготовката, чрез нарочно създадената за целта група за оказване на контрол и помощ, проблемите се решавали на място и своевременно. 
В момента, например, се разработва подходящ софтуер, който да елиминира споменатите проблеми. Очаква се до края на годината той да бъде готов, инсталиран и споменатата обмяна на данни да бъде напълно автоматизирана.
За да бъде модернизацията пълна и успешна, са били отпуснати пари за закупуване на определени елементи, необходими за свързването на приборите. На всяка машина е монтиран и нов комплект за вземане на проби, който отговаря на изискванията на стандартизационните споразумения.
Смятам, че техниката може да изпълнява своите задачи, заяви майор Добрев. И допълни, че общата, крайната оценка за работата на машините и приборите ще може да бъде дадена след завръщането на хората и техниката от учението в Испания.
„Лично моето желание като специалист по ЯХБЗ е модернизацията да бъде извършвана на цели подразделения. Считам, че това ще е по-добрият вариант,както за личния състав, така и за формированията като цяло. Но, разбира се, това зависи от финансовите рамки, с които разполага Министерството на отбраната“, откровен е майор Добрев.
По думите му, хората, които заминават за учението, са изключително щастливи, че ще могат този път да се представят с нова техника. Те са изключително мотивирани, дори чух коментар от един от войниците след занятие: „Ето, това е техника!“, заяви офицерът.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани