Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Да опазим ценностите на националната си идентичност

[post-views]

Радостина Раданова, директор на “Управление на ВК и военно-патриотично възпитание в ИА “ВК и ВПД“
През юли м. г. министърът на отбраната утвърди наредба № 12 за Национална програма „Родолюбие“. В Агенцията подготвихме документацията – формулярите и условията за участие в конкурсната процедура. Тя е на селекционен принцип – състезават се идеите, целите на проектите, крайни резултати. През есента обявихме процедура за кандидатстване в края на м. г. имахме сключени договори с организации. Финансовите средства се забавиха и това забави дейностите до началото на лятото т. г. Сега вече те се реализират, свързани с конкретни цели – родолюбие, запазване на историческата памет за бъдещите поколения, популяризиране на интересни факти и личности от военната история на България. Целта е да запазим традициите чрез работа с различните видове изкуства, да включим хората от поделенията в страната, клубовете и школите от военните клубове. 
Един от интересните проекти е да се популяризират старите военни униформи пред широката общественост. Особено пред децата и младите хора. Те трябва да докоснат и това, което не е написано в учебниците, но е ценно за съответния регион. Да познават историята на родния град, велики личности, събития. Това е широката рамка на националната програма „Родолюбие“. На срещи с организациите, с колегите във военните клубове разбираме, че много млади хора и ученици се включват с интерес към изследователската дейност в историята, а след това и за популяризирането й. 
Имаме национален проект, свързан със запазването на традициите и свободното време на военнослужещите, има и регионални проекти. В Северна България те са във Видин и Русе. Имаме проекти в Карлово, Стара Загора, Айтос, в Пловдив проектът е вече на финала. Неговият върхов момент беше през август в Крумово, където беше представен макет на първия български самолет. Част от финансирането му беше от програма „Родолюбие“, съпътствано и с други дейности за популяризиране на самолетостроенето и на славната история на ВВС.
В Айтос бяха издирени материали, свързани с важна историческа личност в региона, оказала сериозно влияние във военната история. В Сливен дейността е свързана с опазване на войнишките паметници. Създадени са доброволчески групи да почистят паметниците, да се грижат за тях, да ги поддържат. И да представят събития от военната история на града. В Карлово се работи по друга интересна идея – на двайсетина пана-банери ще бъдат показани военни униформи на различни чинове от миналото. Това е изложба в куфар – ще пътува и в региона, а и в много училища. В Стара Загора изработват действителни стари униформи, свързани с историята на военното формирование в града. 
Военните клубове са партньори по Национална програма  „Родолюбие”“. Там искаме да привлечем повече хора от системата на МО, защото клубовете са истинското  тяхно място – да се чувстват на своя територия, да оползотворяват свободното си време в зависимост от интересите, способностите, възможностите за развитие и реализация на военнослужещите и членовете на техните семейства. Партнираме си и с патриотичните съюзи – да се привлече вниманието към дейността на военните клубове, свързана със задачите на програмата. Правят се много възстановки, отбелязват се годишнини.
Военно-патриотичните съюзи са източникът на информация и двигател на дейността, мотивацията им е много силна. Но се включват и много ученици, млади хора – очевидна е нуждата от тоя тип дейност. Те имат потребността да учат, да участват в тези събития. С малко усилие от страна на агенцията, на МО и военно-патриотичните съюзи ще им създадем условия да успеят да реализират себе си. След проверка в Сливен на проекта нашият експерт отбеляза, че толкова много млади хора на едно място, със силна мотивация да участват активно, не е виждал отдавна. Убедени сме, че нашата работа е да създадем условията и ще го постигнем. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани