Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мерят сили млади цигулари от 5 страни

[post-views]

Dete cigulkaПетият юбилеен Международен музикален фестивал и конкурс за млади цигулари „Проф. Емил Камиларов“ се открива на 22 октомври в концертната зала на Централния военен клуб. Председателят на журито проф. Дина Шнайдерман, съпруга на световноизвестния български цигулар, споделя: „Тази година в конкурса ще участват млади цигулари от Италия, Полша и Русия, отлично подготвени. 11-годишна цигуларка идва от далечна Япония. Идеята ни е и да допринесем за позитивния образ на България пред света. Припомни, че Емил Камиларов, след като  . печели първото място на цигулковия конкурс „Паганини“ в Генуа през 1961 г, е наричан по целия свят „Паганини булгаро“. 
В програмата има фолклорен концерт, тъй като Емил Камиларов е бил страстен поклонник на народната музика. „В София, за да учи в консерваторията, Камиларов е трябвало да се препитава. Приемат го в оркестъра на операта и в  състава „Родна китка“ към националното радио. Той избира „Родна китка, макар че заплатата там е доста по-ниска“, припомня проф. Шнайдерман.
Profesor Emil KamilarovИзненада за меломаните е концертното изпълнение на оперетата „Паганини“ от Лехар в Музикалния театър на 29 октомври под диригентството на Юли Дамянов. Цигулковата партия в увертюрата ще бъде изпълнена от Стефан Самарджиев, носител на първа награда от конкурса „Паганини“ през 2014 г.. „Тази увертюра е препъникамък за много театри. Дори концертмайсторите се затрудняват с цигулковата партия. През 2000 г. с огромен успех Емил я изпълни в Швеция“.
Като членове на журито тя е привлякла и професор по цигулка от Московската консерватория. На откриването и закриването ще свири оркестър „Симфониета – София“, гала-концертът ще бъде дирижиран от японския диригент Шунго Морияма. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани