Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 36 000 воини участват в тренировката Trident Juncture

[post-views]

Poligon voenniПовече от 36 000 военнослужещи от страните от НАТО и държави-партньори ще участват в Trident Juncture 2015. Учението се организира от Съвместното командване по трансформацията на НАТО и се осъществява под ръководството на съвместното командване на силите на пакта в Брунсум, Холандия. 
Това е най-мащабната тренировъчна проява на Алианса от 2002 г., когато се състоя учението Strong Resolve.
Trident Juncture 2015 ще се разиграе основно на територията на три страни от НАТО – Испания, Португалия и Италия. Действия от мащабната проява ще има също в Белгия, Канада, Германия, Холандия и Норвегия. Предвидено е в учението да се включат и 12 международни организации като ЕС и Африканския съюз, става ясно от обилната информация за учението, която може да бъде намерена на сайта на командването в Брунсум. 
Военноморските елементи на учението ще се състоят в Атлантическия океан и Средиземно море. Участие в проявата ще вземат четири бригади, повече от 60 кораби и подводници, над 140 самолета. Като цяло повече от 230 единици техника – сухопътна, въздушна, морска, логистична и т. н. ще бъде въвлечена в действията от сценария.
Значителна част от учението ще е съсредоточена на полигон край испанския град Сарагоса. Там подготовката за военната фиеста тече с пълна мощ.
Още в края на юли в Сарагоса пристигнаха 392 контейнера с всички необходими съоръжения. От тях около 120 войници от Австрия, Германия и САЩ, работещи понякога по 14 часа на ден, изграждат огромния лагер за участниците, съобщиха организаторите. За ръководство на дейностите командването в Брунсум изпраща 650 души от своя персонал в испанския град. 
Samolet i raketiИдеята на учението е да се тренират съвместните действия на различни видове и родове войски от държавите-участници. Ще се проиграят процедурите за командване и контрол,  оперативната съвместимост, стратегическата комуникация, разузнаването, наблюдението. Ще се тестват силите за бързо реагиране на НАТО – NRF.
Целта е те да могат да се разгърнат бързо там, където е необходимо и да отговорят на изискванията на пълния спектър от потенциални мисии. Става дума за операции по запазването на териториалната цялост, за поддържане на мира, за помощ при бедствия, по защита на критичната инфраструктура, както и по сигурността. 
Като цяло ще се упражняват комплексните възможности на участващите формирования за оперативно съвместими действия в рискова среда. Предвижда се също да бъдат проверени функциите на съвместното координиращо звено за силите с много висока готовност. 
Създаването на този елемент беше решено от министрите на отбраната от Алианса на срещата им през февруари 2015 г. Съответно тези сили са обособени като многонационална бригада, с готовност за действие от 2-3 дни. Тя се попълва на ротационен принцип с формирования от държавите от НАТО и е предназначена за бърз отговор на непредвидени ситуации. Решението за учението беше взето на срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел през октомври 2013 г. То беше замислено като част от трансформацията на Алианса след края на мисията в Афганистан. 
Trident Juncture 2015Идеята е, че сега фокусът трябва да се постави върху интензивната подготовка на военнослужещите от НАТО и изграждането на боеспособни сили за бързо и свръхбързо реагиране. Интересно е, че тогава, през 2013 г., в срещата в Главната квартира на НАТО участва и руският министър на отбраната Сергей Шойгу начело на внушителна делегация…

Сценарият разиграва хибридни заплахи
Широка гама от заплахи, включително хибридна война, разиграва сложният сценарий SOROTAN, който ще се използва в учението. Действието според учебната обстановка се развива в измисления район Cerasia. Сценарият е разработен от експертите във военния център на НАТО в Ставангер, Норвегия. 
За разлика от използвания в други тренировъчни прояви на Алианса сценарий SKOLKAN, който е фокусиран върху задействането на Член 5 от договора за колективната отбрана, SOROTAN дава възможност за действия извън Член 5, чрез които една започваща война да бъде приключена, преди да се е разпространила в целия регион.
Учебната обстановка ще се базира на възможена футуристична битка за водни ресурси. Според сценария, след опустиняване, загуба на водоносни хоризонти и крайречни спорове страната – агресор, Kamon отказва международен арбитраж и нахлува на юг, за да сложи ръка на основните язовири в държавата Lakuta, която пък се оказва неподготвена да се противопостави самостоятелно на инвазията. Държавата – агресор, управлявана от военна диктатура, както и нейните поддръжници, атакуват съседа си не само с ракетни системи земя-въздух, но също и с методите на хибридната война.
Тогава на помощ на потърпевшите от агресията идват силите на Алианса. Особено важно е, че въз основата на SOROTAN,по време на Trident Juncture 2015 Съвместното командване на силите на НАТО в Брунсум ще бъде сертифицирано да води групата за бързо реагиране на Алианса NRF през 2016 г. Става дума за военна формация от 30 000 бойци, способни да се развръщат в кратки срокове и да действат по суша, въздух и вода.
 SOROTAN държи сметка за политическите, военните, икономическите, социалните, информацонните и инфраструктурните условия на средата за сигурност. Той представя в пълна степен сложността на конвенционалните и неконвенционалните заплахи, продоволствената несигурност, преместванията на големи маси от населението, кибератаките, химическите атаки, информационната война, като ги включва в комплексната среда на обучение по време на Trident Juncture 2015.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани