Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На стрелбите показваме майсторство

[post-views]

Komanden punkt strelbiКогато става дума за значимостта на ученията за дивизиона, от една страна, и на стрелбите, като добиване на опит в една реалистична среда – от друга, подполковник Георгиев е убеден, че „на бойните стрелби се вижда кой докъде е стигнал в подготовката си, но пък всяко учение е различно по своя характер и дава възможност за работа по различни типове въздушни цели, да сравним и да видим къде сме в своята подготовка. При тях се сглобяваме добре като дивизион, подобряваме управлението на огъня, подготовката на операторите за водене на различни цели се повишава, прилагаме разнообразие в  тактиките. Но на стрелбите демонстрираме майсторството и виждаме истинските резултати“.
В учението „Шабла 2015“ 16 военнослужещи за първи път са на полигона. Останалите са участвали в стрелби. Тази година е интересна за дивизиона, защото командирите на всички батареи, които участват в стрелбите, са нови. Преди това те са участвали  в състава на разчетите, но сега за първи път са командири. Щабът на дивизиона също е подновен и тук на стрелбите за първи път изпълняват тази длъжност. Като специалисти са подготвени и командирът вярва във възможностите на всеки от тях.
На тези стрелби в системата „Куб“ е адаптирана модернизирана СУРН (самоходна установка за разузнаване и насочване) и тя трябва да бъде тествана.Strelbi raketi
Тъй като в дивизиона са започнали внедряването на системата СУАС-ПВО (система за управление на активните средства за ПВО) и въвеждането на новите наземни радиолокационни  опознаващи устройства в дивизионите, старата система от само себе си е отпаднала. Сега е необходимо във всяка батарея да има вградени такива устройства. Модернизацията всъщност е вграждането на такова РЛ, опознаващо устройство във всяка батарея. Това дава възможност батареята, водейки самостоятелни действия, да може да опознава целите и да ги отъждествява. Наред с внедряването на тази система за улеснение са въведени най-различни софтуерни подобрения и за ориентирането на самата машина при заемането на позиция, и за улесняване работата на операторите. 
Системата дава предимства на комплекса в тактиката и в боя. Преди внедряването й управлението става отново от кабината за бойно управление. Командирът на дивизиона трябва да провежда редица разговори и команди, за да се получи целеуказване към всички батареи. Докато сега това става с указване номера на целта, те също я наблюдават и разговори не са необходими. Досега системата на стрелби не е тествана. Това е ставало в другите учения, но сега на горещи стрелби ще се използва за първи път.
На тези стрелби дивизионът трябваше да стреля и по аеробалистичната мишена МАБ-755. Ето какво казва подполоковник Георгиев по този повод: „Стрелбата по тази мишена не е лесна. Причината е в това, че волховската ракета се изстрелва в дълбочина на зоната, тя е доста бърза и сме принудени да стреляме в условия на догон, което значително съкращава времето за работа на разчета по целта, дефицkomandir na divizionитът от време е много голям. След като се стреля в догон и е необходимо малко време на разчета да я открие и да я обстреля, задачата става много трудна, за да има среща на кубовската с волховската ракета мишена. През 2011 г. стреляхме на експерименталните стрелби по тази мишена“.
По другата мишена СПМ-100 са стреляли много пъти. Тя притежава много малка скорост, което затруднява нормалната стрелба от „Куб“, тъй като той има ограничения. Така че парашутната мишена също не е перфектната мишена, но стрелбата по нея вече са я усвоили. Според командира на „Шабла 2015“ разстоянието между самите пускове не е проблем, тъй като дивизионът участва с две батареи  и е в състояние едновременно да стреля по две различни мишени. Но тази година динамиката е по-голяма. И мишените са повече. Новият момент е стрелбата на авиацията. Ще се действа съвместно. Редуват се стрелби на ЗРВ, пускове на самолетите, стрелби на Сухопътни войски, на Военноморските сили също. Мечтата на новия командир на дивизион „Куб“ е да реализира пълната модернизация на комплекса. Той желае и логистичното осигуряване да е на ниво. Необходими са ремонти в битов план – на сгради и на паркови територии.

Podpolkovnik Stefan GeorgievЗа първи път  в стрелбите на полигон „Шабла“ подполковник Стефан Георгиев е като командир на дивизион. Разговаряме ден преди горещите пускове. За наблюдаващите стрелбите на 27 август остана скрит един изключителен факт, който прави нещата истински – в нестандартна ситуация, за секунди, командирът на разчет „Куб“ иска разрешение за стрелба. Резултатът – мишената е сбита. На въпроса, какви участия в международни учения има дивизионът подполковник Георгиев казва, че „през 2015 г. ученията започнаха още в края на март. Първото беше  курсът на европейската военнотранспортна авиация. През април формированието участва в „Тракийски орел 1“, последваха „Тракийски орел 2“, тактико-строеви занятия с батареите, после тактическо учение на дивизиона, участие в „Тракийска звезда“ и „Тракийско лято“. Допускът за стрелбите на полигон „Шабла“ беше извършен по време на учението „Тракийска звезда“. Оценките са добри  и отлични. След това се очакваше Ramstein Guard.

 

 

Най-ново

Виж още

Избрани