Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обама защити удължаването на мисията в Афганистан

[post-views]

US-POLITICS-CYBERSECURITY-OBAMAПрезидентът на Съединените щати Барак Обама защити плановете си да удължи военната си мисия в Афганистан и след 2016г. С решението си да остави близо 5500  американски войници в страната, той даде повод на критици си, да го обвинят, че за пореден път не спазва обещанията си.
Барак Обама влезе в Белия Дом през 2008г с обещанието да сложи край на войните в Афганистан и Ирак.
В момента в Афганистан са разположени близо 10 хиляди американски военни, които трябваше да напуснат страната в в началото на 2016г. След последните промени САЩ ще   запазят военното си присъствие, макар и на половина, чак до 2017.
Решението на Обама идва в изключително важен момент, както за Афганистан така и за САЩ.
След края на военната операция на НАТО ИСАФ през 2014, цялата тежест по гарантирането на сигурността в Афганистан падна върху плещите на месните полиция и армия. През последните няколко месеца талибаните се активизираха и освен терористичните атентати, като този в Кабул миналата седмица, все по-честа извършват координирани нападания срещу централната власт. Припомняме, че миналия месец бунтовниците успяха да превземат столицата на провинция Кундуз, което е първата им значима победа от свалянето им от власт, което отново постави на дневен ред въпроса- готова ли е афганистанската армия да се справи сама със талибанската заплаха?

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани