Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отлична България в най-добрите игри

[post-views]

Александър Кирилов
Българската делегация се завърна от Република Корея, където участва в стартовете от Шестите световни военни летни игри. Състезанието може да бъде сравнявано като организация и резултати единствено с олимпиади, а представянето на България бе отлично. В нашата делегация бяха включени осем спортисти в два вида спорт – бокс и лека атлетика. В бокса Детелин Далаклиев и Александър Александров нямаха шанса да стигнат до директните битки за медалите, но в атлетиката българските воини спортисти завоюваха два бронзови медала и фиксираха едно шесто място.  sport2_30str
Много добре се представиха и двамата редови военнослужещи, а почти всички наши представители в атлетиката подобриха своите резултати.
При пристигането на летище София водачът на нашата делегация полковник Венелин Дерибеев заяви за военните медии:
„Аз съм изключително доволен от представянето на нашия малък, но наистина качествен отбор. С осем състезатели постигнахме участие в три финала, в които спечелихме два медала и едно шесто място. Задължително трябва да се отбележи изключително достойното представяне на редовите военнослужещи спортисти. Много съм доволен и дори съм изненадан от представянето на капитана на отбора ст. лейтенант Илия Куцаров в маратона. В тази много тежка дисциплина той си подобри личния рекорд с около десет минути. С ценните съвети, които Куцаров получи от треньора Георги Димитров, който бе с нас, няма да се учудя ако той дори постигне резултат, гарантиращ му олимпийска виза. И всичко това с неговата аматьорска подготовка. Няма как да не съм доволен от старанието и мъжеството на нашите представители, тъй като тези игри бяха на най-високото ниво от всички, повеждани в историята досега. Не случайно хора, които са били на олимпиади, като Ваня Стамболова и Георги Иванов признаха, че военните игри в Корея по нищо не се отличават от същинските олимпиади. В моя доклад, който ще бъде до министъра на отбраната и до председателя на Националната военна спортна федерация, оценката за представянето ще бъде положителна, защото несъмнено 
спечелването на два медала е огромен успех
sport_30strЗнаете, че отдавна медали не бяха печелени и от професионални спортисти на големи форуми, а ние успяхме да завоюваме отличия за България и родната армия. Още повече, че конкуренцията бе почти като на олимпийски игри. Тук искам да изкажа специална благодарност на ръководството на Националната спортна федерация, която чрез Министерството на младежта и спорта осигури участието на българската група на шестите световни военни игри“.

Изключително доволна от представянето си в далечна Азия естествено бе и Ваня Стамболова, станала трета на 400 м. с препятствия: „ Няма как да не съм доволна от медала, след като достойно защитих честта на българската армия на тези летни военни игри. 
Състеза-нието бе на изключи-телно високо ниво 
тъй като повечето от спортисти на били на старт и на олимпийски игри. Затова надпреварата бе оспорвана. Мисля, че в моята дисциплина нямаше изненади. Само ще кажа още, че този медал е един от най-ценните в моята кариера“.
Гюлетласкачът Георги Иванов също се завърна с отличие от Корея. Ето какво сподели той за военните медии: „Моето представяне не беше чак толкова успешно, но все пак успях да докажа, че мога да завърша добре този сезон. Първият ми опит беше много добър, беше над 20,50 м, но за съжаление направих фаул. След това обаче не успях да постигна резултат над 20 метра, ала това, което сътворя като класиране, е много добре. Все пак става дума за състезание през октомври, а по това време на годината ние почиваме“.
Със сигурност голямата похвала за резултатите си заслужават редовите воини, станали част от нашата делегация.
„Наистина конкуренцията на пистата бе голяма 
Аз се представих добре и постигнах лични резултати в двете дисциплини. Организацията пък просто може да бъде сравнена само с олимпийски игри. Надявам се да се класирам и за следващите игри, които са в Китай след четири години““, заяви редник Станимир Бочев. „За възможностите, които имам, смятам, че се представих добре и се надявам на следващите състезания класирането да бъде още по-добро“, пък е мнението на ст. лейтенант Венислав Николов. „Дори аз се изненадах от своя резултат, ала бях сериозно мотивиран. През цялата година работех само за това състезание. Искам да благодаря на Министерството на отбраната и на всички треньори, които работеха с мен. Успях да победя хора, които тренират от години, хора от африканския континент и атлети, които, може би, наистина са майстори на спорта. За мен това бе голяма изненада, но дадох всичко от себе си и съм доволен от резултата. Такива състезания са полезни за Българската армия, за да докажем, че не отстъпваме от представители на другите въоръжени сили и винаги сме готови да защитим страната си.“, пък бе мнението на ст. лейтенант Куцаров.
За да обобщи представянето, помолихме единствения треньор в групата – Георги Димитров, чиито състезатели през годините са чупили световни рекорди и са печелили олимпийски титли. Ето какво сподели той: „Това състезание бе най-големият спортен форум през годината. Между световните първенства на отделните федерации и олимпиадата. Видях отбори с над 400 участници, но по-важното е, че в Корея присъстваха спортните държави на света. Не беше като на олимпиада да се търси масовост. Любопитното беше, че извън сезона в атлетиката се получиха много високи резултати. И още нещо – националният тим по лека атлетика, който преди месец беше на световно първенство в същия регион, се провали, а оправданието беше с аклиматизацията. Тук е редно да направим сравнението с нашия военен тим, който не се радваше на лукса за тим на световно първенство и въпреки това всеки един от състезателите постигна личен резултат. Никой не се оплака от проблеми с аклиматизацията.“
Това е положението – успехи без фанфари. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани