Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полети от небето към земята

[post-views]

18 октомври е обявен за Ден на военния парашутист с министерска заповед № 204 от 17 март 1994 г. По време на Втората световна война на тази дата – 18 октомври, през 1944 г.,  е първият боен ден на Парашутната дружина от състава на Първа българска армия. 
Формированието е създадено на летище Враждебна през 1943 г. С това се полагат основите на организирания военен парашутизъм в България. Част от парашутистите  преминават специално обучение в Германия, а по-късно се обучават в школа до град Сараево. С висока физическа и психическа подготовка и добра материална част и въоръжение парашутистите изпълняват успешно поставените им задачи. Проявяват се при освобождаването на Югославия, но незабравими и паметни за Парашутната дружина остават боевете при Куманово, Стражин и Страцин през октомври 1944 г.
В първия си боен ден на 18 октомври воините проявяват изключителен героизъм и овладяват силно укрепения район при Стражин. С цената на 35 свидни жертви и 65 ранени те откриват пътя за настъпление на Българската армия от Крива паланка към Куманово. За проявения героизъм от воините-парашутисти командващият на Първа българска армия генерал-лейтенант Владимир Стойчев лично изказва своята благодарност, награждава с ордени за храброст, повишава в по-горни воински звания целия личен състав и заповядва загиналите да се погребат на родна земя. Денят остава в нашата военна история и с подвига на ефрейтор Никола Паскалев от състава на Първа парашутна рота. За да осигури настъплението, той закрива с гърдите си амбразурата на немска картечница.
Загиналите от Парашутната дружина по бойните полета на Втората световна война са 59, а ранените са 151, което представлява 50 процента от целия състав. Формированието съществува само шест години, но оставя диря в историята с героизма и най-вече с поставените традиции, които през времето се съхраняват, развиват и утвърждават. През годините продължават полетите на парашутистите от небето към земята.
Samolet parashutisti

Най-ново

Единична публикация

Избрани