Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

vvs_praznikТържествата по повод празника на авиацията и на ВВС – 16 октомври, започнаха вчера в столицата с тържествен строй и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца на пл. „Народно събрание“. След това тържеството се пренесе пред Монумента на авиацията и българските ВВС на пл. „Авиационен“. Пред тържествения строй от представителни блокове на видовете въоръжени сили със заповеди на министъра на отбраната, на началника на отбраната и на командира на ВВС бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се със своя висок професионализъм. Бяха обявени и офицери на годината от родовете войски на ВВС. 
В тържествата участваха постоянният секретар на Министерството на отбраната д-р Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници от Българската армия, аташета по отбраната от съюзнически и партньорски държави, военнопатриотични организации, ветерани.

В словото си постоянният секретар на МО д-р Добромир Тотев подчерта, че България винаги се е гордяла с въздушните си асове. Той посочи, че зад всеки успешен полет стои трудът на много специалисти от всички родове войски на ВВС. Постоянният секретар отбеляза, че задълженията на ВВС включват ежедневно изпълнение на задачи по опазване на въздушния суверенитет на страната, грижата за нейните граждани и изпълнение на ангажиментите към НАТО. Освен това ВВС са в постоянна готовност за търсене и спасяване на хора, участват в авиомедицинска евакуация, донорски операции, гасене на пожари. 
Той благодари специално на екипажите, участвали в помощ на населението. Транспортната авиация извърши 11 полета за транспортиране на медицински екипи, което е принос в спасяването на човешки животи. Вертолетната авиация заслужи много адмирации, участвайки през лятото в гасене на пожари в цялата страна. 
rakovodstvo_vvsЕкипажите от изтребителната авиация показаха професионализъм и високо майсторство в съвместни подготовки и учения, както и в изпълнението на задачите по „Еър полисинг“ и охрана на въздушното пространство. На „Шабла 2015“ ВВС показаха висока подготовка. Благодарност заслужава и инженерно-техническият състав, защото благодарение на неговите усилия всеки полет е успешен.
Генерал-лейтенант Константин Попов отправи дълбоко и човешко благодаря към ветераните и учителите, дали вярата и смелостта на днешните поколения летци. Той пожела броят на излитанията винаги да бъде равен на броя на кацанията. Благодари и на днешните летци, посветили себе си на авиацията и на България, защото това са хора, които денонощно отдават сърце и душа в името на една цел – славата, величието и независимостта на България.
Вече 103 години българските ВВС са стожер на въздушния суверенитет на нашата родина, ревностен пазител на своята история и традиции, и носител на националните идеали, заяви в словото си генерал-майор Румен Радев. ВВС през всички тези години са имали своите възходи и застои, но никога не са предавали народ и родината си. Днес, каза командирът на ВВС, ние се прекланяме пред подвига на плеядата български летци, за които и във военно, и в мирно време свободата на нашето небе бе по-скъпо от живота им, и които останаха завинаги в това небе. Отдаваме почит на всички ония българи от Балканската война до наши дни, които не пожалиха младост и сили за изграждане на боеспособна авиация и Военновъздушни сили. 
Днес ние продължаваме по път, осеян с трудности и нови предизвикателства,    каза още командирът на ВВС. Обръщайки се към колегите си, той им благодари за решителността да отстояват каузата „Български ВВС“ и им пожела да вярват, че освен славно минало и отговорно настояще, ВВС имат и своето бъдеще. 

dete_vvs
Поздрав по случай празника на авиацията и на българските ВВС и от четиригодишния Даниел Стаматов, който е син, внук и правнук на военнослужещи от ВВС
Фото дядо му М. Тенчев
В Музея на авиацията

Музеят на авиацията в Крумово обявява днес „Ден на отворени врати“ от 9 до 17 ч. В 11.00 ч.ще бъдат поднесени цветя на Паметника на летеца в музея. През целия ден ще могат да се разгледат кабините на самолет МиГ-23 БН и вертолет Ми-24, а в салона на Ан-24 ще бъдат прожектирани филми, свързани с историята на българската авиация. 
Малките гости и техните родители ще имат възможност да отговарят на въпроси  в играта „Летец-откривател“, която ще се проведе от 9.00 до 16.00 часа. Музеят е подготвил фотоизложба под наслов „Самолетостроенето в България (1925 – 1954 г.). Фабрики. Конструктори. Изпитатели“. Тя може да бъде разгледана до 15 ноември 2015 г. в Пловдив на централната градска улица „Райко Алексиев“. 

Турнир по футбол

turnir_futbolВ чест на празника в Плевен се проведе турнир по футбол на малки врати. Домакин на спортното мероприятие бе Военен спортен клуб „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, съобщиха от УАГ „Георги Бенковски“. 
Представителите на Военните спортни клубове на Военновъздушните сили – „Феникс“ от в.ф. 28000 Граф Игнатиево, „Хелиспорт“ от в.ф. 32040 Крумово, „Спартан“ от в.ф. 24900 Враждебна, „Георги Бенковски“ от в.ф. 52090 Долна Митрополия и Факултет „Авиационен“ – Долна Митрополия, показаха завидни футболни умения, висок спортен дух и максимално раздаване на терена. Сред тях се открои отборът на „Феникс“ – Граф Игнатиево, който грабна призовото 1-во място. На 2-ро място се класира отборът на „Хелиспорт“ – Крумово, а на 3-о ВСК „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. Курсант сержант Руси Кармаджиев от Факултет „Авиационен“ стана голмайстор на турнира, като реализира 7 гола в противниковите врати. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани