Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Пловдив тържествено беше отбелязан Деня на парашутиста и празник на 68-ма бригада „Специални сили“. Тази година се навършват 71 г. от първия боен полет на парашутната дружина във Втората световна война. 
Специално за празника на най-елитните бойци в Българската армия дойде министърът на отбраната Николай Ненчев, който каза, че е особено удовлетворен от направеното през тази година за парашутистите. Пред строя на бригадата той заяви, че политическото и военното ръководство на министерството застава твърдо зад своите офицери, сержанти и войници. 

Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия на 18 октомври през 1944 г. С цената на много жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия.
Така е и до днес, Специалните сили са винаги на предните линии по време на мисиите зад граница. Те са най-силните, най-обучените, те са герои в очите на децата, които днес изпълниха района на бригада, за да се докоснат до ежедневието на бойците.
Освен скачането с парашути в поделението, има отделение за ръкопашен бой, обучават се сапьори и снайперисти.
Именно момчетата от 68 бригада могат да влязат в състава на силите за бързо реагиране на НАТО, защото са сертифицирани за това.
На празника не бяха забравени и загиналите от бригадата в Ирак, те бяха почетени с минута мълчание.

Най-ново

Единична публикация

Избрани