Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турски изтребители свалиха неидентифициран дрон

[post-views]

samolet_turciqТурция съобщи, че изтребителите й са свалили неидентифициран безпилотен самолет, който е нарушил въздушното пространство на страната по границата със Сирия. По непотвърдена информация става въпрос за малък не военен дрон.
Турската армия посочва, че е отправила три предупреждения към неидентифицирания самолет преди да го свали според международните правила за водене на сражения.
Освен армиите на САЩ и Русия, сирийските въоръжени сили също оперират с дронове в района.
По повод информацията за сваления летателен апарат командването на руската операция в Сирия заяви, че всичките й самолети в района са в изправност.
През последните месеци небето над Сирия е  изключително натоварено, заради двете паралелни операции –тази на Русия и водената от САЩ коалиция срещу различни бунтовнически групировки в страната.
Припомняме, че миналата седмица Турция привика на няколко пъти руския посланик в Анкара като протест срещу нахлуването на руски изтребители във въздушното й пространство.
Инциденти, които допълнително обтегнаха отношенията между НАТО и Русия.
Независимо, че сваленият летален апарат не е военен, подчертава сериозността за липсата на координация между САЩ и Русия, което може да доведе до нежелани инциденти в бъдеще.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани