Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО показва мощта си в Европа Повече от 30 държави участват в най-голямото учение на пакта за последните години

[post-views]

НАТО демонстрира мощта и нарасналите си възможности по време на най-мащабното си учение за последните години – avio_poligonTrident Juncture 2015 (#TJ15), което стартира преди дни и ще продължи до 6 ноември. В проявата участват 36 000 военнослужещи от повече от 30 държави – съюзници от НАТО, включително и от България, и страни-партньори. Организатор на учението е Съвместното командванеotdavane_na_chest_glavokomandvashti по трансформацията на НАТО, а непосредственото ръководство се осъществява от съвместното командване на силите на Алианса в Брунсум, Холандия.

Най-голямата тренировъчна проява на Алианса от 2002 г. насам, в която участниците ще използват 140 самолети и хеликоптери, 60 кораба и стотици сухопътни машини, се разиграва на 16 локации, основно на териториите на Испания, Португалия и Италия, съобщи сайтът на Съвместното командване на силите в Брунсум. Учебни действия ще има също в Белгия, Канада, Германия, Холандия и Норвегия. Морската част на проявата се разгръща в Атлантическия океан и Средиземно море.

С практическите си действия участниците в учебния екшън ще търсят начини да повишат своите оперативни способности. Военновъздушните, военноморските и специалните сили, както и силите на сухопътните войски на страните-участнички ще действат едновременно от няколко локации, ръководени от различни щабове, за да тренират в комплексна среда и да усъвършенстват пълния спектър от способности на Алианса, изтъкнаха от Министерството на отбраната. Оттам коментираха, че #TJ15 ще покаже повишеното ниво на амбиция на НАТО в съвместния подход на съюза да се справи с настоящите и бъдещите заплахи в областта на сигурността. В учението ще се включат и повече от 12 големи международни организации, включително ЕС и Африканския съюз, като ще се търси всеобхватен гражданско-военен отговор на предизвикателствата.

В края на учението щабът на Съвместното командване на силите в Брунсум ще бъде официално сертифициран да ръководи Силите на отговор на НАТО.

Практическата част на проявата стартира преди дни с тържествена церемония в италианската военновъздушна база „Трапани“. Italianska_aviobaza_TrapaniУчението ще увеличи готовността и способността ни да работим заедно, включително с нашите партньори, заяви заместник генералният секретар на НАТО Александър Вершбоу. По думите му, #TJ15 ще покаже, че НАТО е способен да реагира на заплахи от всяка посока. Не търсим конфронтация с никого, затова сме поканили наблюдатели от цял свят, от толкова далеч, като Колумбия и отблизо, като Русия, заяви заместник-генералният секретар на пакта.

desantУчението ще докаже, че НАТО е готов и е в състояние да защити всеки съюзник срещу всяка заплаха във всякаква форма, заяви Вербшоу, цитиран от американския военен всекидневник Stars and stripes. Изданието коментира, че учението ще се фокусира върху подготовката на изграждането на силите с много голяма готовност, които ще са в състав от 40 000 бойци и ще са в състояние да бъдат мобилизирани до 48 часа.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани