Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България също има своето достойно участие в учението. Представителите на страната ни вече заминаха за локациите, в които ще се включат във военните маневри.korabi_vazdushna_vazglavnica

Сред участниците е взвод от Служба „Военна полиция““ в състав от 27 военнослужещи, съобщиха от МО. Воините са окомплектовани с 5 бронирани машини тип „Пустинна котка“. Взводът, който е от състава на декларирана военнополицейска рота за участие в Силите за отговор на НАТО, ще изпълнява задачи в епизодите на #TJ15 на територията на Португалия. 

В учението ще участват и екипи от Сухопътните войски. tejka_tehnikajpgСред тях е първи многофункционален взвод от състава на 38-и батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) в Мусачево. Той действа на територията на полигон „Сан Грегорио“ в град Сарагоса, Испания. Предвидено е воините да демонстрират способности по радиационно и химическо разузнаване. Заедно със свои колеги от Италия, Румъния и други страни от НАТО взводът е включен в състава на батальон за ядрена, химическа и биологическа защита под полско командване. Българските воини ще действат с 4 машини тип „Мерцедес“ G-280 CDI, които са преоборудвани с модерни прибори за химическо и радиационно разузнаване по стандартите на НАТО.

Старши национален представител от Сухопътните войски е подполковник Иван Иванов, офицер по ЯХБЗ в сухопътния компонент е началникът на щаба на 38 батальон майор Николай Иванов, а командир на взвода – старши лейтенант Веселин Петров –заместник-командир на първа рота за ЯХБЗ от състава на 38-и батальон.mule

В #TJ15 участват и до 10 военнослужещи и техника от в. ф. 28610 – София, които са включени в международно СИМИК – подразделение под испанско командване, информираха от МО. До 11 военнослужещи от в. ф. 24 620 – Свобода, пък ще действат под канадско командване в учебния екшън.

Българските военноморски сили ще бъдат представени в учението от фрегатата „Дръзки“ с командир капитан втори ранг Георги Савов. Доскоро корабът участва в операцията на НАТО в Средиземно море „Active Endeavour – 2015“.

След това в Каляри, Италия, „Дръзки“ се включи във втория етап на #TJ15. По време на учението фрегатата изпълнява задачи съвместно с плавателните съдове на Втората постоянна група на НАТО в Средиземно море SNMG 2. С работни срещи на борда на флагманския кораб на групата – фрегата „Хамбург“ от ВМС на Германия, командирите и помощник-командирите на кораби, оперативните офицери и офицерите по направления съгласуват епизодите на море. ,Изпълнението на тези епизоди, в които участва и „Дръзки“, продължава до края на учението. Военноморските действия обхващат обширен район в Средиземно море, пролива Гибралтар и източната част на Атлантическия океан.

mnogo_mashiniОт МО посочиха, че участието на формирования от българските въоръжени сили в учението на НАТО ще допринесе за повишаване на опита и придобиването на нови способности, както и за повишаване на съвместимостта със съюзниците от Алианса.

 

 

 

 

Лагерът е изграден 
за по-малко от 30 дни

Лагерът за участниците в учението в Сарагоса, Испания, е изграден за по-малко от 30 дни, буквално от гола поляна. Създаването на импровизираното военно селище е част от подготовката на логистичните органи на Алианса, които по такъв начин също тренират в реални условия.
По време на изграждането са прокарани ток и вода. Чрез доставката на повече от 400 контейнера са изградени 850 работни места за 1200 бойци.
Компонентитет за лагера, който осигурява отлични полеви условия за воините, се доставят с контейнери по стандартизирана процедура, която важат за учения на НАТО и действия при аварийни ситуации. Отговорностите за това всичко в логистично отношение да е наред се падат на Агенцията за поддръжка на Алианса със седалище в Люксембург. Използват се и възможностите на аутсорсинга. Агенцията има на разположение повече от 1200 контейнера и около 60 превозни средства на стойност над 600 милиона евро в складове и съоръжения в Италия.
В зависимост от нуждите може да се изграждат малки лагери с капацитет за 100 до 200 лица. Срокът за развръщането им е пет дни. Логистиците са в състояние, както в случая, да построят за по-малко от 30 дни лагер за повече от 500 души, използвайки способите и техниката на модерната военна логистика.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани