Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Логистици на полето

[post-views]

zavarchikОт държавната граница – на тактико-специални учения. И от началото на ноември – пак към българско-турската граница. Такова е движението към задачите на военнослужещите от ротите на логистичния батальон с командир подполковник Иван Иванов от 110-и полк.

Тези хора, които сега са на местността, през цялата година извършваха същата дейност под формата на групи за оказване на помощ на Гранична полиция. Извличаха затънали автомобили и теглиха повредени машини до Ремонтната база в Любимец. След това им правеха текущи ремонти и ги връщаха отново в строя. Други воини приготвяха котлова храна за хората от Центъра за бежанци в Харманли. 
Преди тази дейност – 
задачи по изхранването

на бежанци изпълняваха в Регионалния център „Пъстрогор“ край Свиленград. Участваха и в изграждането на съоръжението в района на хижа „Дрънчи дупка“ съвместно с инженерните формирования, като развърнаха полеви продоволствен пункт –  модул М-150, палатки и столови, и приготвяха храна.

Подполковник Иванов припомни тази дейност на две от подчинените му роти по време на тактико-специалните им учения на полето. Защото те извършваха същите задачи, като тези на държавната граница. Само че тогава бяха отделни групи по десетина души, а сега, на ученията, ротите участваха в пълен състав. И както е по план, имаше и тревога, и марш за определено време, и заемане на  район за бойна използване. Командирът на батальона се явяваше и като ръководител на ученията на ротите, а негов помощник бе началникът на щаба майор Генчо Петров.

Районът, в който протекоха действията, бе непознат за логистиците, така че от ротните командири и техните подчинени се изискваха адекватни, творчески и бързи решения. Имаше и затънали автомобили в наводнената от дъждовете местност в подножието на Родопите и извличания с помощта на други автомобили или на лебедки.

През първия ден на ученията ротите бяха вдигнати по тревога и извършиха марш и разполагане в определените райони. През втория ден, по създадената обстановка, те действаха по логистичното осигуряване на бойно формирование в отбрана  от състава на Сухопътните войски. 

Какви бяха техните задачи? Ротата за 
ремонт 
и евакуация

с командир капитан Петър Петров извършваше ремонт и евакуация на повредена бойна техника.kamion За целта бе развърнат сборен пункт за повредени машини. На него бяха разположени отделни участъци за ремонт на автомобилна, бронетанкова и инженерна техника, и извършване на специални работи, в които се включват заваръчни дейности и зареждане на акумулаторни батерии. Изградени бяха също площадки за евакуационните средства и за готовата продукция. Оборудван бе сектор за разполагане на домакинската част и за почивка на личния състав.

Нямаше аварии по пътя, включихме се в определеното време и заехме района. В сборния пункт за повредени машини се извършат текущи ремонти на полето и имаме пет реални задачи по ремонта, обобщи накратко направеното до този момент ротният командир капитан Петър Петров. Капитан Пламен Вълканов е командир на взвода за ремонт на бронетанкова и инженерна техника. А старши лейтенант Илия Илиев е командир на взвода за ремонт на автомобилна техника. И тримата са с натрупан опит от осигуряване на учения на формирования от Сухопътните войски.

Другата рота, командвана от капитан Петър Цветанов, е за 
продоволствено и комунално-битово осигуряване

На учението бяха изградени полеви продоволствен пункт, gotvachпункт за хлебопечене, полеви банно-перален комплекс и сектор за разполагане на домакинската част и почивка на личния състав.

Основната функция на взвода за продоволствено осигуряване с командир капитан Асен Хандев е приготвянето на котлова храна и изпичането на хляб за формирование от Сухопътните войски. Взводът за комунално-битово осигуряване, командван от старши лейтенант Иван Данев, извършваше пране и сушене на вещево имущество на личния състав. И всичко това воините от двата взвода го демонстрираха в полеви условия с реални действия. Взводните командири са много добри специалисти, с голям практически опит, придобит от редица учения и осигуряване на формированията от Сухопътните войски, посочи капитан Цветанов.

В ротата му работят истински професионалисти като старши сержантите Цветко Вранчев, Живко Вълев и Петър Шаханов, и младши сержант Димитър Коев. Интересното е, че всички тилови машини са българско производство, и макар и доста стари, продължават да се използват пълноценно. Например, тестомесачът и хлебопекарната работят в непрекъснат цикъл и с тях може да се произведат 1000 хляба на денонощие. В този ден обядът бе фасул чорба, свинско печено със задушени картофи и десерт –  ябълка и вафла. 

С какво се различават действията в полеви условия, особено на ремонтчиците, от тези в пункта за постоянна дислокация? На полето, отговори ръководителят на ученията подполковник Иван Иванов, използваме единствено и само подвижните ремонтни средства. Личният състав показва възможностите си и привиква на работа в полеви условия – валеше дъжд, времето бе променливо, затъваха машини и бяха използвани лебедки за измъкването им. 

На следващия ден предстоеше тактико-специално учение и на ротата за подвоз и евакуация с командир капитан Андрей Андреев. Някои от действията на ротите бяха наблюдавани от командира на 110-и логистичен полк полковник Радослав Янев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани