Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Николай Ненчев:Еднакво отношение към СВ, ВВС и ВМС

[post-views]


За мен наистина е чест в днешния ден да бъда сред вас. Защото днешният ден, наред с всичко останало, е и ден за равносметка. Ден, в който, обръщайки поглед назад в историята, ние трябва да се преклоним пред геройството, което проявиха хората, дали жертвен пример, и записали със златни букви своята мисия в историята на България. Така започна словото си министърът на отбраната Николай Ненчев при посещението си в 68-а бригада „Специални сили“ по повод честването на Деня на военния парашутист.

Той заяви, че трябва да се отдаде значимото и дължимото на всички онези, които са направили така, че днес да стоим горди и с изправени глави пред техния пример и подвиг. Министърът на отбраната не пропусна да спомене Страцин и епичната битка, в която нашите военнослужещи са проявили чудеса от храброст по време на Втората световна война. Тази жертва ще ни даде повече оптимизъм и вяра в утрешния ден. 

Обръщам се към близките на тези момчета, които дадоха живота си в Ирак. Вечна и светла да е паметта им.

ministar_nagrajdava brigaden_general
Фото автора
Обръщам се към всички вас, за да ви уверя, че ние от политическото и военното ръководство ще направим всичко възможно българският военнослужещ да се чувства  достоен, да се чувства горд от всичко  онова, което извършваме, и предизвикателствата, пред които сме изправени през днешния ден, каза още Николай Ненчев.

И нека, продължи той, го кажем ясно – Българската армия има три деца. И те се наричат Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили. И Българската армия не може и не трябва да се отнася към едно от децата си или към две като майка, а към останалите – като мащеха. Затова ще направим всичко възможно да проявим еднакво отношение към трите вида въоръжени сили. За да има справедливост, за да се чувствате спокойни и уверени в утрешния ден. Започваме разговори, свързани с бюджета. Надявам се средствата от следващия бюджет да бъдат равномерно разпределени и всички да са доволни, заяви г-н Ненчев. Той съобщи, че е поел ангажимент за известен ремонт на някои от сградите в 68-а бригада, защото са в много лошо състояние. 

Спирайки се на положението на българско-турската граница, министърът на отбраната обясни, че винаги се е безпокоял за това, което се случва там. Информацията, с която той разполага, е, че много често сред мигрантите има и такива, които са свързани по една или друга форма с терористични организации, както и такива, които са криминално проявени. И затова трябва да бъдем изключително внимателни. Имаме готовност, увери министър Ненчев, ако колегите поискат, да увеличим многократно нашите служители, които и  днес оказват съдействие на Гранична полиция.

Военнослужещи от формированието бяха наградени със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на 68-а бригада, както и от Съюза на българските парашутисти. Командирът на бригадата бригаден генерал Михаил Попов отличи призьорите в спортните състезания по случай празника. Той получи от министъра на отбраната икона на Св. Иван Рилски. Командоси показаха въоръжение, снаряжение, техника и парашутна материална част. На тържеството бяха още началникът на Щаба на СВ бригаден генерал Пламен Атанасов, военнослужещи, ветерани и много ученици от  пловдивски училища.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани