Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Очи, взрени в хоризонта

[post-views]

Сто и три годишнината от създаването на семафорно-наблюдателната служба по черноморското ни крайбрежие беше отбелязана тържествено в района на в. ф. 32300 – Варна, съобщиха от ВМС. 1-nabliudateli3Рождената дата на тази служба – 11 октомври 1912 г., е приета за празник на формированието, чрез което очите на България се взират в морския хоризонт. 

Военният ритуал започна с посрещането на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и тържествено вдигане на националното знаме. Със заповеди на контраадмирал Петев и на командира на военното формирование капитан втори ранг Йордан Стефанов бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, постигнали високи резултати в бойната подготовка и безупречно изпълнение на функционалните си задължения.

Редом до офицерите, старшините и матросите бяха застанали и ветерани, служили през годините по наблюдателните постове, изграждали материалната база и съхранявали традициите на едно от най-старите флотски формирования.

Своето уважение към труда и достойната служба на военнослужещите и цивилните служители, носещи денонощните вахти и дежурства, осигуряващи нормалното функциониране на системата за наблюдение, изразиха присъстващите на празника гости – кметът на район „Аспарухово“, командири на военни формирования от ВМС, представители на спомоществувателите на формированието – организации и фирми от региона.Свещенослужители от Българската православна църква отслужиха молебен за здраве и благоденствие.

За всички гости командването на военното формирование организира демонстрации на възможностите на „Бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница – ЕКРАН“. Те имаха възможността да разгледат и музейната сбирка, която проследява историята на наблюдението на морските пространства през годините от началото на миналия век до наши дни.

Семафорно-наблюдателната служба по нашето Черноморие е създадена в навечерието на Балканската война през 1912 г., когато пред военния ни флот много остро стои въпросът за защитата на крайбрежието от евентуален противников морски десант. Наред с различните мерки за засилване  на отбранителните възможности по черноморското ни крайбрежие, като засилване на бреговата артилерия и поставянето на минни заграждения, командването на флота взема мерки за организирането на семафорно-наблюдателна служба.

На 1 юни 2008 г. действащите сили за брегово наблюдение са обединени в едно поделение, подчинено на Щаба на ВМС. Така, за първи път в историята, бреговите постове за радиотехническо наблюдение по цялото българско Черноморие се обединяват в единна структура, която става приемник на славните традиции на създадената през 1912 г. семафорно-наблюдателна служба.

На 1 юли 2011 г. официално беше открита системата ЕКРАН, осигуряваща създаването на единна картина на обстановката на море в Морския оперативен център и в Националния военен команден център.                      

Най-ново

Единична публикация

Избрани