Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Дръзки“ поведе хорото, българската фрегата изпълнява учебни задачи в Средиземно море

[post-views]

Druzki i korabi
Заедно с другите кораби от SNMG 2 “Дръзки“ атакува морските заплахи.
Фрегатата „Дръзки“ участва активно в най-голямото учение на НАТО за последните години Trident Juncture – 2015, като на моменти българският кораб  дори „води хорото“ на учебната морска битка, заставайки начело на бойния строй на участващите плавателни съдове. Това става ясно от информациите и снимките, публикувани в сайта на Съвместното командване на силите на НАТО в Брунсум, Холандия, под чиято егида се разиграва мегаучението.

В тренировъчните прояви на 16 пункта из цяла Европа, но най-вече в Испания, Португалия и Италия, а също и в акваторията на Атлантическия океан и Средиземно море, се включват 36 000 войници от повече от 30 държави, както от Алианса, така и партньори. С помощта на 140 самолета и хеликоптера, 60 кораба и стотици единици сухопътна техника те изпълняват сложен сценарий по суша, въздух и вода. 

Voinici 2
Канадско-португалски сухопътен екип изпробва автоматичната пушка C7A2 с подцевен гранатомет M203A1
От всекидневните репортажи, информации, снимки и видеоклипове в сайта на командването в Брунсум става ясна напрегнатата, динамична работа на воините от съюзническите и партньорските държави, които усъвършенстват професионализма, координацията и оперативната си съвместимост.

„Дръзки“, с командир капитан втори ранг Георги Савов, се включи в Trident Juncture – 2015, след участието си в операцията на НАТО в Средиземно море Active Endeavour – 2015. Българската фрегата изпълнява задачи съвместно с плавателните съдове на Втората постоянна група на НАТО в Средиземно море SNMG 2 (Standing NATO Maritime Group 2), част от които са участвали и в нашите национални военноморски учения от серията „Бриз“.

Епизодите на море на Trident Juncture – 2015 бяха съгласувани по време на работни срещи на борда на флагманския кораб на групата – фрегата „HAMBURG“ от ВМС на Германия, в които участваха командирите и помощник-командирите на кораби, оперативните офицери и офицерите по направления.

Amerikanski helikopter
Най-големият американски хеликоптер CH-53Е Super Stallion каца на палубата на десантния транспортен кораб-док “Арлингтън“.
Военноморските действия, в които участват „Дръзки“ и оставналите кораби от групата, обхващат обширен район в Средиземно море, пролива Гибралтар и източната част на Атлантическия океан. Изпълняват се различни действия на море, извършват се маневри и придвижване на корабите в различни формации, при които и „Дръзки“води строя. В учебните прояви, наред с българския плавателен съд, участват също фрегатите HAMBURG и SACHSEN”от Германия, ZEFFIRO от Италия, YILDIRIM от Турция, както и португалските Francisco de Almeida и Vasco da Gama.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани