Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двудневна международна конференция на тема „Жените, мира и сигурността. Какво правят и защо е от значение“ се проведе в Централния военен клуб. Форумът беше организиран от Атлантическия клуб в България и Сдружението на жените военнослужещи под патронажа на министъра на отбраната и със специалната подкрепа на НАТО. Тя беше посветена на 15-та годишнина от гласуването на Резолюция 1325 в Съвета за сигурност на ООН.
Специален гост на форума беше Омар Берзинджи, заместник-министър на външните работи на Ирак. Форумът получи поздравителен адрес от вицепрезидента Маргарита Попова.
В словото си при откриването на конференцията министърът на отбраната Николай Ненчев подчерта, че трябва да се създаде една постоянно действаща система, която да разшири възможностите на жените да допринасят със своя потенциал повече за сигурността както във военния, така и в гражданския сектор. Министър Ненчев посочи, че в Министерството на отбраната се работи и по трите приоритета на резолюцията, които включват участие, защита и превенция. Вече няма нормативни пречки за участие на жените не само в администрацията, но и във въоръжените сили. Все още обаче 92 на сто от жените в армията са в сержантския и войнишкия състав. В българските въоръжени сили е наложена нулева степен на толерантност към нарушенията на нормите на етичния кодекс. Що се отнася до превенцията, ще се работи по-тясно със Сдружението на жените военнослужещи, посочи министърът на отбраната. 

Мариет Шърман, специален представител на генералния секретар на НАТО за жените, мира и сигурността, постави акцент върху това, че трябва да приемем скоростните промени в сферата на сигурността. Несигурността по границите на Алианса и вътре в тях е очевиден факт, каза тя. По думите й, когато кризата дойде близо до нас, рефлексът ни кара да стесняваме гледната си точка. Досегашният ни опит и опитът от прилагането на Резолюция 1325 трябва обаче да ни убедят, че в такива случаи е необходимо 

да разширяваме мирогледа си 

посочи Шърман. Трябва да разширяваме обсега на мисленето си, да откриваме повече аспекти, за да можем да вземаме най-правилните решения. Това става с разглеждането на всички аспекти на даден проблем. Целта на НАТО е да катализира този процес. 

Според Шърман равнопоставеността е ключов въпрос за Алианса. Затова трябва да бъдат изработени всички инструменти за осъществяването на всички политики. Не трябва нито един талант да остане неприобщен, подчерта тя. Трябва да се намират най-практичните стъпки, за да бъдем ефективни. Трябва да бъдем и иновационни, каза още тя.  Мариет Шърман още в приветствието си пред форума заяви, че трябва да се насърчава по-голямото участие на жените в структурите на въоръжените сили.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев разгледа предизвикателствата пред 

жените военнослужещи във ВМС 

Той каза, че трябва да имаме предвид различията. Те могат да ни обединяват така, както нищо друго. Въпросът е да ги използваме правилно. 

Във ВМС жените работят като военни и цивилни.

Като военнослужещите са 10 процента, а цивилните – 48. Тези цифри сами по себе си са доказателство за равнопоставеността във ВМС. Във военноморските сили за първи влизат жени през 1951 г. 

Жени във ВМС има и в трите йерархични пространства – офицери, старшини и матроси. Жените офицери, които навлизат на корабна служба, са от Випуск 1992 г. на Националния военен университет. През 1998 г. завършват и първите възпитанички на Военноморското училище. Те са обучавани по радиотехнически и комуникационни системи, както и по корабни машини и механизми. През 2009 г. завършват и първите момичета по специалността „Корабоводене“. Това вече е командирски профил. Там се обучават 

бъдещите командири на кораби 

област, която е предизвикателство както за жените, така и за мъжете. Жените офицери в момента са 10 процента. Първите жени старшини са 21, завършили Мичманското училище. Техният статус днес е много различен. Сега 7 процента от всички старшини са жени, но те са и в корабните екипажи. Те са на борда на декларираните сили, участват успешно в мисиите – място, където присъствието им е най-видимо. 

Жените матроси са 13 процента

IMG_4320Първите жени матроси са приети през 2001 г., когато започва професионализацията на Българската армия и завършва напълно през 2006 г. Първите професионални матроси са от 2000 г. 

Кариерното развитие на жените във ВМС следи логиката на развитието на всеки военнослужещ и съотношението е почти равно. Всичко зависи от знанията и уменията. 

Дискриминацията, независимо по какъв признак, е ненужно и излишно нещо, подчерта контраадмирал Петев. Ние не можем да се лишаваме от качествата, които притежават жените и от 

приноса им в сигурността 

само поради някакви предразсъдъци, допълни той. Военноморските сили правят всичко възможно участието на жените военнослужещи да бъде все по-видимо. Последните социологически проучвания показват, че през последните пет години е нараснал броят на привържениците на  феминизацията на ВМС и сега той е 51 на сто. Повече са станали и привържениците на увеличаването на броя на жените във ВМС. Според командира на ВМС жените въвеждат дисциплиниращ процес в мъжката среда на корабния екипаж. Те мотивират и здравословното съревнование и вече са на предната линия на екипажите.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани