Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новият изтребител е вече на хоризонта

[post-views]

samoleti_f22Въпросът за придобиването на нов тип многоцелеви изтребител ще бъде решен в най-кратки срокове. За следващата година са заложени едни суми, които ще ни дадат възможност да направим първата вноска за придобиването на нов самолет, което ме кара да бъда особено голям оптимист.
Това заяви военният министър Николай Ненчев пред бТВ вчера.
Той уточни, че в сряда е издал заповед за определянето на комисия от специалисти експерти не само от МО, но и от Министерството на финансите, МВР и Министерството на икономиката. А Комисията по отбрана в Народното събрание ще бъде съпричастна към всеки един от тези въпроси, които ще се разглеждат. Ненчев увери, че ще има изключителна прозрачност, за да бъде „обществото информирано за нашите намерения и за нашия избор.“
След като миналата седмица България сключи споразумение с Полша за ремонта на старите руски машини МиГ-29, в сряда правителството го одобри и сега то трябва да бъде ратифицирано от парламента. Според него полската страна ще ремонтира шест двигателя за миговете на въоръжение в Българската армия.
Така България ще може да охранява сама въздушното си пространство до придобиването на нови машини.
Ненчев съобщи, че МО подготвя и модернизацията на миговете, които към момента не са съвместими с НАТО. Поляците твърдят, че могат да сменят системите „свой чужд“ на миговете и така те ще могат да летят заедно с натовските самолети и да бъдат разпознавани от тях. Според Ненчев модернизацията може да бъде извършена в България.
Във връзка с писмото на РСК МиГ, което беше разпространено вчера, че Русия е била готова да гарантира на България ресурса от 500 полетни часа, докато Полша – едва 350, министърът отговори, че това не е вярно. Той не се притеснява и от обясненията в писмото, че  „в рамките на сътрудничеството с Република Полша по поддържането на летателна годност на самолетите МиГ-29 на ВВС на Полша от руската страна не бяха предавани лицензът и актуализираната техническа документация за извършване на ремонтни работи за двигателите на самолетите“. Според министър Ненчев този проблем не ни засяга, той е между Русия и Полша и определи писмото на РСК МиГ,като защита на икономически интереси. Всичко това, което съм сторил до момента, посочи той, е било продиктувано само от националния интерес.

Най-ново

Единична публикация

Избрани