Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

30-ят ни контингент в готовност за мисия

[post-views]

Foto_VZVOD_AFGAN_Podgotovka_1С успешна сертификация завърши подготовката на 30-ия ни контингент за участие в международната мисия на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Комисия с председател полковник Живко Тодоров от отдел „Съвместна подготовка“ на СКС и офицери от Съвместното командване на силите и Командването на Сухопътните войски, проведе сертификацията в района на 42-ри механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Сертификацията протече в два етапа – статичен (теоретичен) и динамичен. Оценката на реалните действия се извърши по време на тактико-специално учение на тема „Действия на личния състав от контингент при изпълнение на задачи по охрана и защита на КПП“, проведено на Гарнизонния учебен център „Победа“.
Контингентът се състои от национален елемент и взвод за охрана. Национален командир на контингента е полковник Пламен Петров от СКС, а командир на взвода за охрана е капитан Кристиян Шишков от 2-ра бригада.

Обучението включваше предварителна и непосредствена подготовка. В пункта за постоянна дислокация на 42-ри механизиран батальон и на учебните полигони контингентът премина сборове по специалности за усвояване на щатното въоръжение и бойна техника, изпълни  действия на наблюдателен пост, контролно-пропускателен пункт, охрана на обекти и др. При подготовката си военнослужещите приложиха на практика стандартните оперативни процедури и правилата за употребата на сила. Изпитната комисия даде висока оценка на готовността на личния състав за изпълнение на предстоящите задачи в мисията.
Полковник Живко Тодоров – председател на Комисията по сертификацията: 
„Високата оценка беше поставена съвсем обективно. Съставът отговори на критериите за изпълнение на задачите при  мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан. „Боеготов“ получават добрите, а тук професионализмът го имаше – цялостна подготовка на необходимото ниво“.

Полковник Пламен Петров – национален командир на контингента: 
„За мен е чест да се подготвя за съвместно изпълнение на професионални задачи с военнослужещите от този състав. Резултатът от проведената сертификация доказа, че мога да им имам доверие и те могат да разчитат на мен. Те са силни и упорити, с висок боен дух, мотивирани и подготвени, готов съм да нося отговорност за тях. Командването на батальона, както и Командването на Сухопътните войски, направиха всичко необходимо за постигане на високите резултати по време на подготовката. Благодаря лично на подполковник Атанас Георгиев – командир на 42-ри механизиран батальон, за съпричастността и конкретните указания, които даваше, натрупани от опита му в Афганистан. Разполагаме с необходимото въоръжение и техника, с което да си изпълняваме задачите и с този състав за контингент сме способни достойно да изпълним дълга си.“ 

Капитан Кристиян Шишков – командир на взвода за охрана: 
„Като офицер от 10 години в армията, задължен да оправдае оказаното му доверие, участвах в подготовката  през изминалите месеци с решимостта за поредната задача, която си поставих в професионален план. Нямам никакви притеснения от обстоятелството, че не съм бил досега на мисия извън страната. Българският офицер не е боязлив при нови задачи. Вече имам десетки участия в многонационални учения, преминах това лято и успешно проведената целенасочена индивидуална и колективна подготовка за национално сертифициране на 6-а батальонна бойна група, сформирана на базата на 42-ри механизиран батальон. Декларираните способности, както и участията ни в съвместни многонационални подготовки, ме задължаваха да се справя и да оправдая общите ни усилия, така че тази подготовка за мисия в Афганистан да премине също под знака на сериозното и ефективно усвояване на нови знания и умения. Достигнахме сглобеност на личния състав за изпълнение на задачи по време на мисия и потвърждавам, че всеки даде своя принос за постигнатия висок резултат. Оценката ни е доказателство, че сме дисциплинирани, изпълнителни, можем и сме способни, достойни за редовете  на Сухопътни войски и Българската армия.“ 

Старши сержант Георги Кьосев – заместник-командир на взвода за охрана: 
„В армията съм от 12 години, сержант – от 7. За четвърти път участвам в подготовка за мисия, бил съм вече на три, но всеки път е като за първи. Участвал съм в мисии в  Афганистан –  в състав на контингент като дежурен сержант и като главен сержант на ротата в Кандахар. Рутината е задължаваща, но тя може да е причина да се сгреши, да се подценят нови обстоятелства, ситуации и други важни фактори в изпълнение дори на ежедневна задача. Затова и при тази подготовка подходих отговорно към темите и всеки детайл от работата си. 
В началото гонихме високи резултати още при изпитите по специалности за проверка степента на подготовка на личния състав по специалности и постигане на поставените цели. При добра организация и в условия, достатъчни да бъдем професионалисти, продължихме усърдно и дадохме необходимото, като изпълнихме нашите задачи в процеса на формирането, подготовката и осигуряването на контингент.“

StroeviPregled2Ефрейтор Мартин Чобанов – снайперист: 
„Военнослужещ съм от 2005 г., ценя точния мерник – обичам си  професията. Не съм  участвал  в  мисия  и  в  тези месеци на подготовка за Афганистан за мен беше важно да достигана критериите за български воин, достоен да служи в многонационална среда. За оказаното ми доверие бях задължен да дам всичко от себе и благодарение на сериозната и упорита подготовка, с желание и достатъчно усилия, сега съм още по-мотивиран.  Всичко, което съм усвоил, съм готов да приложа в защита авторитета на 42-ри механизиран батальон, 2-ра механизирана бригада, Сухопътни войски и Въоръжените сили на Република България.” 

Редник Яна Георгиева – автоматчик: 
„От 2007 г. съм в армията и вече веднъж съм се подготвяла за мисия. Сегашната подготовка беше отново  ползотворна и съобразена с новите ни задачи. Участвала съм в състава на контингента за охрана на летище „Кабул” и доказах, че жената е пълноценен военнослужещ в мисиите на НАТО. Днес се чувствам способна да потвърдя мястото на женския пол в армейските редици и ще бъда, както досега, „мъжко момиче”, в служба за професията и Родината.”

Най-ново

Единична публикация

Избрани