Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

54 години от създаването на 24-а авиобаза

[post-views]

Наградите от министъра на отбраната и началника на отбраната връчи генерал-майор Златко Златев
изпълняващо задачи и по трите мисии на Въоръжените сили, заяви нейният командир бригаден генерал Петьо Мирчев на тържеството по повод празника на авиобазата – 27 октомври. На този ден през 1961 г. е създаден 44-и вертолетен авиационен полк, чийто наследник е 24-а авиобаза. От 1 юли 2012 г. в нейния състав влиза Транспортната авиационна група от летище „Враждебна“.

Бригаден генерал Мирчев се спря на задачите по трите мисии на Въоръжените сили. По мисия „Отбрана“ екипажите притежават способности за добиване на разузнавателна информация от въздуха, непосредствена авиационна поддръжка, водене на радиационно, химическо и биологическо разузнаване, участие в операции по бойно търсене и спасяване, тактически въздушни превози и тактически въздушни десанти за изпълнение на специални задачи.

По мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност“ 24-а авиационна база се подготвя и поддържа в готовност формирования, съгласно поетите цели за способности при изпълнение на задачи в международни операции в отговор на кризи извън територията на страната. За да поддържа тези способности, през изминалата година базата е участвала в 6 международни учения, проведени както на територията на страната, така и извън нея.

Наградите от министъра на отбраната и началника на отбраната връчи генерал-майор Златко Златев

По мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“ през годината са изпълнени специални задачи по евакуация на хора, доставка на медикаменти, провизии, помощ на населението на Хасково, Смолян, Кърджали и Ардино. 24 полета са извършени при изключително трудни метеорологични условия – ниска долна граница на облаците, намалена видимост, силно пресечена местност и дебела снежна покривка. В гасенето на горски пожари в рамките на 2 седмици са изпълнени общо 250 захода и са пуснати около 600 тона вода. Направен е бил нальот от 22 часа в интерес на Министерството на здравеопазването за спасяване на човешки живот. 

Зад тези числа, посочи командирът на 24-а авиобаза, стоят трудът и професионализмът на целия личен състав. И ако летците са лицето на нашата авиобаза, не трябва да забравяме, че част от хората, без чиито усилия не бихме могли да се справим, остават извън светлината на прожекторите. Те нямат медийни изяви и за техния труд не се говори така активно публично. Но те са незаменими за успешното функциониране на авиобазата, каза още бригаден генерал Мирчев. 

Той изказа своята признателност и благодарност както на летателния състав, така и на инженерно-техническия състав, на логистиците, на комуникационно-информационните специалисти и на всички други военнослужещи и цивилни служители от 24-а авиобаза за ежедневния труд, за рисковете, които поемат и за жертвите, които правят, в името на Българската военна авиация. И увери присъстващите ветерани, че пазят традициите, духа и вярата, които са им завещали и че ще успеят да поддържат приемствеността между поколенията.

Поднесени бяха венци и цветя на паметника на загиналите военнослужещи от авиобазата
Гости на тържеството бяха генерал-майор Златко Златев – заместник-командващ на Съвместното командване на силите, генерал-майор Румен Радев – командир на ВВС, д-р Христо Грудев – заместник-областен управител на област Пловдив, командири на военни формирования, ветерани от авиацията и много граждани. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на 24-а авиобаза бяха наградени военнослужещи и цивилни служители. Поднесени бяха венци и цветя на паметника на военнослужещите от авиобазата, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

 Оценките

Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев:
„Чест е да бъдеш сред структура, която става все по-силна в системата за национална сигурност и която гарантира сигурността на българските граждани. Удоволствие е да бъдещ сред хора – ясно осъзнали своята мисия, хора –  знаещи и можещи, хора – вярващи и твърдо убедени в това, което правят. 
Празнуваме славна годишнина, не само от създаването на авиобаза „Крумово“, но и от създаването на българската вертолетна авиация. Поколения летци и авиационни специалисти отдадоха младост и сили, за да изграждат и развиват тази авиация. Днес, вие държите здраво щафетата и продължавате да тласкате тази авиация напред и нагоре. Всеки ден доказвате, че сте готови да изпълнявате еднакво добре и военни, и мирновременни задачи, да се целите еднакво точно в мишените и в огнената стихия.

Заместник-командващият на СКС генерал-майор Златко Златев – бивш командир на 24-а авиобаза:
„Вие за поредна година доказахте вашата уникалност – „Крумово“ и „Враждебна“ заедно. Тогава, когато целите Родопи бяха потънали в сняг, единствено 24-а авиобаза се оказа там, където трябва. Направихте го този път и по суша, направихте го и по въздух. Участвахте наскоро и в спасителна операция на море. А през лятото вие загасихте стотици декари гори. И това го постигнахте всички вие, заедно, защото в тази тежка година, при ограничени финансови и материални средства, вие успяхте да планирате и да изпълните това, което трябваше.“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани