Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българи действат по CIMIC

[post-views]

VoiniciБългарски военнослужещи участват в обучението по гражданско-военно сътрудничество и психологически операции (Civilian-Military Cooperation and Psychological Operations – CIMIC and PsyOps) по време на учението Trident Juncture – 2015. Тренировъчните дейности се разиграват на полигона „Сан Грегорио“ в Сарагоса, Испания.

В учението участват до 10 военнослужещи и техника от в. ф. 28610 – София. Те са включени в международно CIMIC – подразделение под испанско командване.

От командването в Брунсум изтъкват, че CIMIC е военна функция със задачата да установи сътрудничество между въоръжените сили и гражданските лица в регионите, където военнослужещи провеждат своите операции. Гражданско-военното сътрудничество е от съществено значение за местното население и военния персонал в района на съответната мисия, с цел постигане на взаимно разбирателство и потенциални взаимодействия.

Основната цел на CIMIC е да информира местното население и власти, както и националните и международните правителствени и неправителствени организации и агенции, за военния ангажимент в един регион. CIMIC има три основни функции: да установи гражданско-военни връзки, да спечели поддръжка за въоръжените сили, да постигне подкрепа за гражданските представители и тяхната среда на живот и дейност.

По време на учението мултинационалните екипи по CIMIC and PsyOps имат уникалната възможност да се обучават заедно в практическото приложение на общи процедури на НАТО в реалистична учебна обстановка, изтъкнаха от Командването в Брунсум. Чрез съвместните действия се улеснява обменът на национален опит и процедури, извършва се обучение на комуникационните умения. Така по същество се подобрява оперативната съвместимост на международните сили на НАТО.

Освен подразделението за CIMIC и фрегатата „Дръзки“, в Trident Juncture – 2015 има и други български представители. Сред тях е първи многофункционален взвод от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология в Мусачево. Той действа също на полигона „Сан Грегорио“ в Сарагоса.

Сред участниците в учението е взвод от Служба „Военна полиция“, окомплектован с 5 бронирани машини, тип „Пустинна котка“. Те изпълняват задачи на територията на Португалия. В учебния екшън действат и до 11 военнослужещи от в. ф. 24620 – Свобода. Те са под канадско командване.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани