Информационен център на Министерство на oтбраната

Гордостта да си военен полицай

voenna+policiqИскам да се чувствате горди, че сте военни полицаи, защото сте част от една служба, която става все по-важна. Това каза директорът на Служба „Военна полиция“ (СВП) бригаден генерал Борислав Сертов по време на вчерашното тържество за празника на СВП. 
На 5 ноември 

службата навърши 24 години

За празника в Регионалната служба ВП в София имаше Ден на отворените врати. При военните полицаи дойдоха бивши директори на службата, военни аташета, ветерани, ученици, студенти и граждани.
Посетителите разглеждаха експонираната техника на СВП – бронирани машини „Пясъчна котка“ и „Мерцедес“. Запознаха се с арсенала на военните полицаи, който включва модерно въоръжение, производство на България, САЩ, Русия, Германия, Полша и т. н. 
Но всичко това беше прелюдия към състезателния екшън, който започна скоро, след като малчуганите се бяха изкатерили по всички „котки“, а батковците и каките се бяха наснимали с автомати, пушки и пистолети в ръце. На плаца на службата се разгоря надпревара за приза „Военен полицай на годината“. 
Предния ден беше преминала стрелбата. Състезаваха се екипи от по двама военни полицаи от регионалните служби и други структури в СВП. 
vp-strelbaПрез стрелбището вчера преминаха и гостуващите на празника военни аташета. Офицери от САЩ, Китай, Украйна, Сърбия, Гърция и други страни 

пробваха мерника си

с пистолети „Макаров“ или „Зиг Зауер“.
Дойде ред на състезанието по майсторско управление на автомобил. То започна със стрелба по мишена, пренасяне на 15 м на 30-килограмово тренировъчно чучело и шофиране.
Заръмжаха двигатели на фордове и мицубишита. Засвистяха гуми, от пушещите спирачки замириса на изгоряло.
Колите се носеха в шеметен бяг между колчетата по плаца, забавяйки ход само при различните видове паркиране. Публиката следеше надпреварата със затаен дъх и аплодираше майсторските изпълнения.
След състезанието, тържественият строй на военните полицаи посрещна знамето. Директорът на службата връчи награди на отличилите се.
Тези 24 години се превърнаха в едно развитие на нашата служба, която има своето място в системата за сигурност в цялата държава, изтъкна в словото си бригаден генерал Сертов. „И тъй като в сектора за сигурност има известно напрежение, искам да ви успокоя, да ви призова да не бързате, да не взимате прибързани решения. Вчера съм участвал в Съвета по отбрана към министъра на отбраната и искам да ви уверя, че политическото ръководство на МО прави всичко възможно всички тези компенсации, които получавате за това, че полагате специфичен труд, за това, че не можете да участвате активно в политическия живот на страната, 

да бъдат запазени“

заяви директорът на СВП.
vp_praznikТой напомни, че в момента на територията на Португалия и Испания се провежда най-мащабното учение на НАТО, в което, по думите му най-забележимо и най-активно присъствие от страна на България има СВП.
„За 2016 и 2017 г. най-важните и най-многобройни подразделения, които ще дават дежурство със срок на готовност 5-7 дни е нашата рота ВП. За борбата срещу нарушенията и престъпленията в БА, за осъществяването на контрола и реда в нея ще се разчита, естествено, основно само на вас. Така че моят призив е: не взимайте прибързани решения, изчакайте, служете, защото, повярвайте ми, много по-лошо от това да ви намалят заплатата със 100 лева и домашния ви отпуск от 40 на 30 дена е това някой да убие желанието ви да бъдете военни полицаи, да служите на закона и на родината“, каза бригаден генерал Сертов.
Той връчи и отличието на победителите в състезанието за званието „Военен полицай на годината“. Начело, с равен брой точки са двама военнослужещи от център „Логистика и подготовка“ към СВП – сержант Даниел Илиев и сержант Петър Георгиев. Първенец сред аташетата стана полковник Мирослав Митрович от Сърбия.

Подготовката ни е ежедневна

това е нашата работа, заяви сержант Илиев, който беше първенец в стрелбата с 28 от 30 възможни точки. От 2009 г. е в СВП, а от 2002 г. е военнослужещ, като е преминал през редовете на Сухопътните войски. Професията на военен полицай е много интересна, в нея има голяма дисциплина, тя е доста динамична, сподели сержантът. И пожела на всички свои колеги здраве, щастие, семейни добрини. Нека всеки да дава 100 процента от себе си и наистина да вярва в думите на бригаден генерал Сертов, че нещата ще се запазят, няма да има проблем, спокойно ще можем да служим на СВП, на МО, на България, изтъкна сержант Илиев.
От 2008 г. съм в СВП, заяви сержант Георгиев. По време на състезанието той беше по-силен на кормуването. Службата ме привлече с това, че е динамична и като цяло ми харесва, каза сержантът. Той също пожела на всички военни полицаи да са живи и здрави. И нека да имат вяра, че нещата ще се оправят, ще се наредят и ще тръгнат по-добре, категоричен беше сержант Георгиев.
vp_kolaИмаме дългогодишно сътрудничество с ВП, имаме планове за съвместна подготовка, тъй като „Военна полиция“ е една от службите, които имат 

много високо ниво на обучение

на личния състав, сподели директорът на Колежа по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“ в София Илка Алексиева. Студентите от колежа по традиция присъстваха на Деня на отворените врати.
Отличникът на нашия Випуск – 2015 беше поканен да кандидатства в СВП и процедурата тече, заяви Алексиева. Така че имаме много тясна връзка с „Военна полиция“, момчетата се готвят и познават тази работа, допълни тя. По думите й, така държавните служби за сигурност ще приемат служители, които имат много високо ниво на първоначална подготовка и започват да градят, обясни Алексиева.
Подобни дни на отворените врати се състояха и в останалите регионални дирекции на ВП из страната.

фото Красимир Тодоров
 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top