Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Victor PontaПротиворечивият румънски премиер Виктор Понта подаде изненадващо оставка в сряда, само няколко часа след масовите антиправителствени протести в Букурещ, предизвикани от трагедия в нощен клуб, при която загинаха 32 души, съобщи Ройтерс. 

„Оттеглям се като премиер“, каза Понта в телевизионно обръщение. „Надявам се оставката на правителството да удовлетвори хората, които излязоха на улицата“, каза още той. Понта допълни също, че е правилно отговорност за трагедията в петък да бъде поета и от висшестоящи представители на властта, а не само от тримата собственици на клуба, където се случи трагедията. „Признавам справедливия гняв на хората“, допълни той.

Хората искат повече и би било грешка, ако игнорирам това, заяви още Понта на пресконференция. Не искам и не мисля, че е справедливо да оставя тези отговорности на кметове, държавни секретари или министри. Готов съм да предприема тази стъпка, която е чакана от част от обществото. Още от днес поставям мандата си на премиер на масата. Няма да се откажа от борба с моите политически врагове, но няма да се боря с народа, добави Понта. Народният гняв и страдание не трябва да се израждат в силови игри и мисля, че агресията и вербалното насилие си имат цена, която не трябва да приемаме. Надявам се, че оттеглянето на правителството ще задоволи очакванията на тези, които протестират, поясни вече бившият премиер.

В проблемен климат с улични протести е трудно да представяш нови позитивни проекти, а аз съм добър само в положителни проекти. Тези, които смятат, че само чрез омраза може да се ръководи страна, ще видят, че не изглежда така, както те забелязаха през 2012 година. Искам да благодаря на всички, които гласуваха за това правителство, за лидерите на управляващата коалиция и за депутатите, които стояха с това правителство. Убеден съм, че политическите сили, които ни подкрепиха, могат да се гордеят с икономическите резултати, добави Понта.

По думите му той и министрите ще продължат да изпълняват задълженията си до сформиране на ново правителство и до гласуването му в парламента. Искам да отбележа още едно нещо, не визирам никого конкретно, просто опит. Тези, които спекулират със страданието на хората с цел политически ефект, ще платят много висока цена рано или късно. Страхувам се, че ще бъда прав, заключи той.

20 000 на протест

Решението за оттеглянето от поста дойде, след като във вторник вечерта близо 20 000 души излязоха на протест в румънската столица с искане да бъде наказан кметът на столичен район, дал разрешение за работа на смъртоносния нощен клуб „Колектив“. При пожар в него в нощта срещу събота загинаха 32 души и близо 200 са ранени. 

Rumuniq protesti
20 000 души поискаха във вторник оставката на министър-председателя
„Понта оставка!“, „Опря оставка!“, „Убийци!“, скандираха демонстрантите, събрали се на Площада на победата, където се намира сградата на правителството. Оттам множеството, стекло се на протест по призиви в социалните мрежи, се насочи към министерството на вътрешните работи, като продължи да скандира „Оставка“, а после към парламента и кметството на 4-и район на столицата, където се е намирала опустошената от пожара дискотека „Колектив“. Някои от участниците носеха изрязани в средата румънски знамена, превърнали се в символ на народната революция срещу режима на диктатора Николае Чаушеску през 1989 г.
„Преди всичко това е проява на солидарност с жертвите на пожара в дискотеката, но освен това е и протест срещу правителството, срещу кмета на 4-и район, срещу системата, която допусна подобна трагедия“, заяви един от демонстрантите.

„Политиците трябва да осъзнаят, че обществените интереси стоят над личните“, добави той.

Президентът консерватор Клаус Йоханис призова на страницата си във Фейсбук политиците да реагират. След трагедията той се обяви за радикална промяна на румънското общество, разядено от корупция. „Не може повече да проявяваме търпимост към некомпетентността на властите и неефикасните институции и не можем да оставим корупцията да се разраства до степен да убива“, заяви той в неделя.

Пиротехническите ефекти на спектакъла предизвикаха пожар в дискотеката. 26 души загинаха на място, а близо 200 бяха ранени, като шестима от тях впоследствие починаха от раните си. Нощният клуб е бил отворен в бивша фабрика за обувки в центъра на Букурещ и все още не е имал нужните разрешителни за организиране на концерти, а още по-малко на пиротехнически спектакли.

Собствениците 
на клуба – на съд

Някои от протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията, отцепила сградата на правителството. Силите на реда отблъснаха демонстрантите. Властите вече арестуваха трима собственици на нощния клуб, срещу които са повдигнати обвинения в непредумишлено убийство. Ако съдът признае вината им, чакат ги доживотни присъди или 25 години затвор.

Обвинението посочи, че клубът е бил в сграда на бивша обувна фабрика и не е отговарял на нормите за безопасност, предвидени за такъв вид заведения. Той не е имал право да използва пиротехнически средства. Помещенията с площ от 450 квадратни метра са били за 80 души, а в нощта на трагедията в тях е имало 500 души. Освен това вътрешните конструкции са били изградени от леснозапалими материали с цел икономия.
Според лекарите броят на жертвите ще се увеличи още, тъй като от лекуваните в момента 146-те души в критично състояние са 25 души. Свидетелите уточниха, че искра от пиротехническото шоу е подпалила декорите на сцената. Охраната се опитала да потуши огъня с пожарогасител, но заради дървения интериор и многото запалителни предмети барът пламнал, а покривът се срутил.

Аварийните врати били затворени. „В паническото бягство хора падаха на земята, други припадаха от дима и бяха стъпкани“, разказа свидетел на трагедията. По думите му аварийните изходи са били отворени 15 минути по-късно, когато много хора вече били мъртви.

Обвинения в корупция

Понта беше единственият действащ премиер, срещу когото течеше дело по обвинения в корупция, припомня агенцията. Срещу него се води процес за измами, данъчни присвоявания и пране на пари – престъпления, които са извършени преди няколко години. Той многократно отхвърли обвиненията, подчертавайки, че прокуратурата действа „напълно непрофесионално“.

Поради това Понта беше под натиск да се оттегли. За това настояваше новият румънски президент Клаус Йоанис, който победи Понта на изборите миналия ноември. 43-годишният Понта е премиер на Румъния от 2012 г. насам. „Виктор Понта се отказва от мандата си. Някой трябва да поеме отговорността за това, което стана. Това е сериозен въпрос и ние обещаваме бързо решение на ситуацията“, заяви по-рано председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа.  „Вие вероятно видяхте хилядите хора миналата нощ и за какво те настояват“, добави той в парламента.

Оставката на румънския премиер може да доведе до политическа промяна, тъй като парламентарното мнозинство в Румъния е в ръцете на коалиция от три партии. Президентът Йоанис, бивш опозиционен лидер, вече заяви, че целта му е да доведе либералите – бившите си съпартийци, на власт.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024