Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Регионът ни е център на интереси и политики

[post-views]


President-Rossen-PlevnelievЕвропейският съюз и НАТО трябва да разглеждат региона на Югоизточна Европа не като периферия, а като център на геополитически интереси и политики. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в изказването си по време на срещата на високо равнище на страните членки на НАТО от Централна и Източна Европа. В

Букурещ държавните ръководители на страните от ЦИЕ обсъждат предизвикателствата пред НАТО в контекста на промените в геополитическата среда на сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На пленарната сесия под наслов „По-силна и по-приспособена НАТО за подсилена евроатлантическа сигурност, солидарност и кохезия“ българският президент определи ситуацията със сигурността в региона като непредсказуема, вследствие на рекордния брой кризи. Гражданите чувстват тази несигурност и очакват от политиците да действат решително, да работят за разрешаване на кризите, а не за тяхното задълбочаване, посочи той.

НАТО трябва да бъде готов да посрещне предизвикателства „от всички посоки“, подчерта президентът по време на срещата. „Всички съюзници трябва да бъдат еднакво защитени. Приемането на Плана на НАТО за извънредни ситуации за България и Румъния, както и изпълнението на Плана за готовност за действие от Уелс,са важна стъпка в тази посока“, заяви Росен Плевнелиев.

Българският президент приветства фокуса на Алианса върху сигурността в Черноморския регион след анексирането на Крим от Руската федерация. „Провеждането на редица съвместни учения и тренировки на съюзниците в региона е начинът да повишим отбранителните способности и съвместимостта на нашите въоръжени сили“, посочи държавният глава.

Президентът припомни също така, че ключова задача пред съюзниците остава повишаването на средствата за инвестиции в отбраната. „За да преодолеем тенденцията за намаляване на бюджета за отбрана, свиках Консултативния съвет за национална сигурност в София. В резултат на това България ще увеличи бюджета си за отбрана от сегашните 1.19% до 1.35% от БВП през 2016 г. и плавно ще повишава разходите си до достигане на 2% от БВП в рамките на десетилетие”, посочи българският президент.

Най-ново

Единична публикация

Избрани