Информационен център на Министерство на oтбраната

Силата е в оперативната съвместимост

командосиСилата на НАТО е в оперативната съвместимост. Това се потвърждава практически по време на най-мащабното учение на Алианса през последните години Trident Juncture 2015, което протича в момента главно на територията на Испания, Португалия, Италия, но и на други съюзнически страни.парашутисти Над 36 000 участници от повече от 30 държави, включително и България, участват по суша, въздух и море в проявата, която ще определи облика на силите за бързо и свръхбързо реагиране на НАТО. Воините действат с над 140 самолета и хеликоптера, 60 кораба, повече от 230 единици сухопътна техника. Учението приключва днес.

Сред участниците са няколко формирования от Българската армия. Едно от тях е взводът „Военна полиция“, който действа на португалския полигон „Санта Маргарита“ в състава на ръководена от Канада многонационална механизирана бригада. Имаме 6 бронирани машини с 27 военнослужещи, като допълнително сме предоставили и личен състав за работа в щаба на многонационалната бригада, каза за в. „Българска армия“директорът на Служба „Военна полиция“ (СВП) бригаден генерал Борислав Сертов. Сред българските участници, действащи по суша, взводът е с най-голям състав и е снабден с най-съвременно оборудване.

До момента взводът се представя на очакваното високо ниво, директорът на СВП. По информацията, която получавам регулярно, оперативната съвместимост със съюзниците се потвърждава на практика ежедневно, каквато всъщност е една от главните цели – и на нас, и на самото учение, изтъкна той.

Взводът е част от декларираното по Цели на силите 2013 г. формирование – рота „Военна полиция“. military policeПодразделението вече е сертифицирано и отговаря на критериите на НАТО – CREVAL. Оперативно съвместимо е със съюзниците от Алианса.

По-интересното и ново за нашите военнослужещи е, че по сценария на учението правим нещо, което сме го чували и сме го изучавали само на теория, заяви бригаден генерал Сертов. Става дума за военнополицейско осигуряване на бригадата при форсиране на водна преграда. Задачата е сложна по същество и за самата бригада, освен че е нова за българските военни полицаи.

Осигуряването на форсирането на водна преграда е цялостен процес, свързан със задълбочено планиране и много голямо и всеобхватно координиране на действията на всички, посочи бригаден генерал Сертов. По думите му се изискват действия на отлично подготвен личен състав – и теоретично, и практически. 

„Ние приехме това предизвикателство. Преди да заминат хората за Португалия, проведоха практическа подготовка в района на Пловдив, за да не отиват неподготвени и нетренирани“, допълни директорът на СВП. Предварителната подготовка дава резултат в успешното представяне на военните полицаи от взвода на полигона в Португалия.

самолет V-22 OspreyБългария се представя достойно в учението и с другите си участници. Също под канадско командване в Португалия тренират до 11 военнослужещи от в. ф. 24 620 – Свобода. Фрегатата „Дръзки“ действа в състава на Втората постоянна група на НАТО в Средиземно море SNMG 2. Военнослужещи и техника от в. ф. 28 610 – София изпълняват учебни задачи в международното CIMIC – подразделение под испанско командване на полигона „Сан Грегорио“ в Сарагоса. Там действа и многофункционален взвод от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология в Мусачево.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top