Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българи на учението MILEX – 15

[post-views]

3-uchenieС кратка церемония по издигне флаговете на страните-членки на бойната група(БГ) на ЕС HELBROC”и тържествен молебен бе даден старт на участието на щаба на бойната група в командно-щабното учение на ЕС за управление при кризи MILEX – 15. С приветствие към участниците се обърна  командирът на 71-ва въздушнопреносима бригада (командир на БГ на ЕС HELBROC) бригаден генерал Петрос Деместиас.
MILEX – 15 продължава до 13 ноември. То е тристепенно командно-щабно учение, фокусирано върху взаимодействието между Военния щаб на ЕС (Брюксел), Оперативния щаб на ЕС (Нортууд, Великобритания и Щаба на силите. Служебно лице, планиращо учението, е Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за безопасност Федерика Могерини. Офицер, провеждащ учението, е генерал-лейтенант Волфганг Уосолсоб.
Концепцията за провеждане на учението е изградена на основата на сценарий на водена от ЕС операция по управление при криза без използване на сили, средства и способности на НАТО. Щабът на силите (щабът на БГ) е развърнат на местността в района на Неа Санта, префектура Килкис, Република Гърция. В учението участват военнослужещи от въоръжените сили на Гърция, България и Кипър.

Най-ново

Виж още

Избрани