Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Знамената на победата

[post-views]

znamena_muzeiМинистърът на отбраната Николай Ненчев откри вчера в Националния военноисторически музей изложбата „Знамена на победата“, посветена на 130-та годишнина от най-кратката и победна война в новата ни история – Сръбско-българската. „Българският войник винаги е служил на България и на народа си“, заяви министър Ненчев. Той изрази увереност, че и днес Българската армия ще прояви мъдрост, съпричастност и величие.
В отговор на журналистически въпроси министърът посочи, че няма основание военнослужещите да подават рапорти за напускане. „Първоначално напрежението беше свързано с това, че се отнемат т. нар. 20 заплати при пенсиониране. Премиерът вече направи изявление, че това няма да се случи, така че при нас има относително спокойствие“, поясни той. 
Министър Ненчев заяви, че ще проведе разговори в Народното събрание по проблемите, свързани със социалните права на военнослужещите. Проблемите са били обсъдени и на извънредния Съвет по отбрана с командирите на видовете Въоръжени сили. „В голяма степен те подкрепиха това, което вече бях направил като мой призив – да се търси максимално въздържане и да не се проявяват емоции“, заяви министърът на отбраната. 
„Използвам случая да благодаря на българските военнослужещи за това, че проявиха изключителна мъдрост, спокойствие, уравновесеност и направиха всичко възможно да повдигнат авторитета на Българската армия“, каза още министърът на отбраната. Той бе категоричен, че не подкрепя протестни действия на военнослужещи и при такива ще има наказания съобразно закона.
Директорът на Националния военноисторически музей доцент д-р Соня Пенкова представи накратко изложбата, като посочи, че тя съдържа 25 формени и доброволчески знамена, 18 от които се представят за първи път. В хранилищата на музея се пазят над 50 знамена от Сръбско-българската война. Тя припомни, че на 5 ноември 1885 г. започват решителните сражения при Сливница, които довеждат до прелома във войната и победата на Българската армия. Изложбата е до 15 ноември.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Избрани