Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лондон: Руският самолет е взривен

[post-views]

Samolet ruski chastИма сериозна вероятност катастрофата на руския пътнически самолет в Египет на 31 октомври да е била причинена от взривно устройство, заяви британският министър на външните работи Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс и Би Би Си.

След заседание на кризисна комисия, председателствана от премиера Дейвид Камерън, Хамънд препоръча на британците да пътуват през летището на Шарл ел Шейх (откъдето излетя руският самолет) само при крайна необходимост.

Ройтерс цитира и египетски, руски и американски официални представители, според които на борда на самолета най-вероятно е била взривена бомба. Причината за катастрофата изглежда е експлозия. За момента обаче не е ясно дали тя е причинена от повреда в двигателя, или от бомба, заяви египетски източник, близък до разследването на самолетната катастрофа. Той допълни, че в момента се провеждат съдебномедицински експертизи на мястото на разбиването на самолета, за да се установи дали има следи от експлозиви.

Разследването на катастрофата проверява възможността предмет, скрит на борда, да е причинил трагедията, каза източник от руските авиационни власти. „В момента се разглеждат две версии: нещо скрито в (самолета) или техническа повреда. Самолетът обаче не може просто да се разпадне във въздуха – за това е нужно някакво действие. Ракета е малко вероятна, тъй като няма признаци за това“, заяви руският източник.

Неназован представител на американските власти каза пред телевизия Си Ен Ен, че руският самолет най-вероятно е бил свален от бомба, заложена от джихадистката групировка „Ислямска държава“ или някой неин клон. Той се позова на последните данни на разузнаването на САЩ. „Има определено усещане, че експлозивно устройство е било заложено в багажа или някъде в самолета“, заяви цитираният източник, който направи уговорката, че все още няма официални заключения по случая.

Официално министърът на Египет по гражданска авиация Хосам Камал заяви в съобщение, че разследващите все още не са открили доказателства, които да сочат, че експлозия е свалила руския пътнически самолет.
Теориите за причината за катастрофата на руския самолет в Синай, при която загинаха 224 души, са „спекулации“ на този етап. Това обявиха от Кремъл, цитирани от Би Би Си. „Всякакви версии за случилото се… могат да бъдат предлагани само от разследването“, изтъкна Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин.

Екстремисти в Египет, свързани с „Ислямска държава“, по-рано обявиха, че са свалили самолета.

В четвъртък Великобритания отмени полетите към и от египетския курорт Шарм ел Шейх. Разбилият се руски самолет извършваше полет от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Руската авиокомпания „Когалимавиа“ (Metrojet) пък обяви, че спира полетите на самолетите си Airbus А321 заради катастрофата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани