Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Развиваме военното сътрудничество с Черна гора

[post-views]

Планира се съвместно участие в учението Balkan Bridges – 2015

1-vizitaНачалникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов e на тридневно официално посещение в Черна гора по покана на началника на генералния щаб на въоръжените сили на Черна гора адмирал Драган Самарджич и в изпълнение на плана за двустранно сътрудничество, съобщиха от МО. Целта на визитата е да бъде обсъдено състоянието на въоръжените сили на двете балкански страни и перспективите за развитие на двустранното военно сътрудничество.

Кооперирането в рамките на регионалните инициативи с фокус върху Конференцията на началниците на отбраната на балканските страни, както и съвместното участие в предстоящото учение Balkan Bridges – 2015 са сред обсега на обсъжданите теми. „България напълно подкрепя усилията на Черна гора в нейното европейско бъдеще“, каза вицеадмирал Румен Николов по време на официалните разговори. Той изрази убеденост, че задълбочаването на отношенията между въоръжените сили на двете балкански страни ще даде съществен принос към изграждането на способности и задълбочаване на сътрудничеството в рамките на европейската и регионалната сигурност.

Вицеадмирал Николов потвърди готовността на България да сподели с Черна гора своя опит в интеграционните процеси и потенциалното сътрудничество в рамките на НАТО, както и в модернизирането и снабдяването на въоръжените сили. По време на двустранните разговори са дискутирани и опитът на Българската армия от участие в операции, водени от НАТО и ЕС, както и възможностите за провеждане на съвместни учения и тренировки между двете балкански страни. Обсъдени са и възможности за обучение на черногорски курсанти в наши висши военноучебни заведения, както и използването на тренировъчните бази в Ново село и Чаралица.       

Най-ново

Единична публикация

Избрани