Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

30-ият контингент заминава на мисия

[post-views]

30-ти контингентИзпращаме поредния контингент от Българската армия, но според думите на комисията по сертифициране, той е най-добре подготвеният контингент. Заминавате в рискова зона за изпълнение на своите задължения, където ще представяте България и Българската армия, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев на тържествения ритуал в Ямбол по изпращане на военнослужещите от 30-ия контингент от Българската армия за участие в операция „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Помнете винаги, продължи той, че българският народ се грижи за своите чеда. Като ваш министър ви пожелавам успехи и изпълнение на своите задължения, а като човек ви пожелавам живи и здрави след 6 месеца да се завърнете в България.

Контингентът е формиран на базата на 42-ри механизиран батальон от 2-ра Тунджанска бригада. В неговия състав са 86 военнослужещи, от които 11 са жени. Състои се от национален елемент и взвод за охрана. Национален командир е полковник Пламен Петров от Съвместното командване на силите, а командир на взвода за охрана е капитан Кристиян Шишков от 2-ра бригада.

Обучението на контингента включваше предварителна и непосредствена подготовка. В пункта за постоянна дислокация на 42-ри механизиран батальон и на учебните полигони военнослужещите преминаха занятия по специалности за усвояване на щатното въоръжение и бойна техника, изпълниха  действия на наблюдателен пост, контролно-пропускателен пункт, охрана на обекти и др. Подготовката завърши със сертификация. А полковник Живко Тодоров – председател на комисията по сертификацията, подчерта, че обучението е било на необходимото ниво и комисията постави оценка „Боеготов“.30- контингент2

На тържеството по изпращането на контингента кметът на Ямбол Георги Славов връчи знамето на общината на контингента, а негово високо преосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий подари икона на Свети Георги. На площада в Ямбол 30-ият контингент премина в тържествен марш.

На церемонията бяха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев,  областният управител на област Ямбол  Димитър Иванов, граждани и близки на миротворците.

Най-ново

Избрани