Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Венецът в подготовката на военни лидери

[post-views]

Първенецът: Изпълнихме бойната си задача

Dobromir Totev i Stoqn Nedevski
Добромир Тотев връчи на майор Стоян Недевски офицерски кортик на Сухопътните войски

Изпълнихме своята бойна задача – да придобием магистърска степен, но тя е само инструмент при изпълнение на нашата мисия – да се утвърдим като експерти във военното дело, да браним справедливостта, бойната слава и чест на Българската армия, да отстояваме националните интереси и да допринесем за просперитета на нашата родина, която се нуждае от смели и образовани офицери. Това каза в своето слово-отговор първенецът на випуска майор Стоян Недевски.

Завършва важен етап от нашето професионално развитие, започнал преди 14 месеца с прекрачването на прага на най-старата и водеща военнообразователна институция в страната, напомни той. Този период беше нелек и отговорен, но в същото време ни кара да се чувстваме горди, защото вярвам, че сме го изминали достойно, изтъкна офицерът.

От името на всички слушатели той благодари на ръководството на академията, „което създаде добра организация за нашето обучение, откликваше на нашите нужди и тревоги и решаваше всички възникнали въпроси“. Уважаеми преподаватели, благодаря ви, че бяхте неотлъчно до нас от първия до последния миг на нашето обучение, влагайки енергия, старание и труд да ни предадете вашия ценен опит и знания в краткия ни престой тук, благодаря ви, че наред с тези знания и умения, които ни предадохте, формирахте у нас лидерски и човешки ценности, новаторско мислене и дух, заяви майорът. Благодарение на вас днес можем с гордост да заявим – ние искаме, знаем и можем, каза той и посочи, че офицерите от випуска ща се чувстват завинаги неразривно свързани с Военната академия.

Voenni vruchvane gramotiДнес е венецът в подготовката ви като специалисти и военни лидери във ВС. Това каза началникът на Военната академия „Г. Ст. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев по време на 

тържествената церемония

за дипломирането на „Випуск – 2015“. Сред присъстващите бяха председателят на парламентарната Комисия по отбрана Михо Михов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, генерали, адмирали, офицери, военни аташета, близки и роднини на завършващите обучението си слушатели. Общо 101 офицери от 6 специализации на магистърската програма „Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво“ от професионално направление „Военно дело“ получиха своите дипломи. Випускът е постигнал среден успех 5.56, като 39 офицери завършват с диплом с отличие. Сред тях е и офицер от китайската армия.

„Успехът на всяко начинание се крие в умението да съчетаваш поуките от миналото с изискванията на настоящето. Бързата промяна в съвременна среда за сигурност изисква ново знание, въвеждане на съвременни технологии на преподаване и учене, научни изследвания в поддръжка на Въоръжените сили, научна експертиза, налагане на практическа обвързаност на учебните програми с тенденциите в развитието на науката и образованието“, изтъкна генерал-майор Дочев. ВА освен съвременна теория и практика 

използва опита 
на войските

и съвременните тенденции и стандарти на НАТО и ЕС, заяви той. И поясни, че през настоящата учебна година във ВА продължават обучението си над 1700 обучавани – слушатели, студенти, докторанти, специализанти.

Voenni koziruvaneПредизвикателствата на военната професия ще ви посрещнат от първия ден, но това са възможностите всеки от вас да докаже своите личностни качества, да провери професионалната си подготовка и да демонстрира своя потенциал за развитие, каза началникът на ВА. Продължавайте и занапред да повишавате равнището на вашите познания, умения, професионален и културен кръгозор, бъдете несъкрушими по воля и дух, непрестанно израствайте във вашата служебна дейност и с делата си бъдете за пример в армията и обществото, посъветва випускниците генерал-майор Дочев, пожелавайки им здраве, много оптимизъм и вяра.

Прочетени бяха заповеди на министъра на отбраната – за зачисляване във „Випуск 2015“, назначаване на длъжност и повишаване в звание, както и за награждаване на първенеца на Випуск 2015“ – капитан Стоян Недевски. Той беше удостоен с 

офицерски кортик

на Сухопътните войски. Сигурен съм, че за всички вас този ден ще остане паметен – и в спомените, и в сърцата ви, защото поставя началото на по-висок етап във военната ви кариера, каза постоянният секретар на отбраната. „От днес вие ще заемете нови длъжности в щабовете и формированията на ВС. На вас ще се падне основната тежест и честта да градите утрешния ден на БА, да я развиете като модерна и боеспособна въпреки всички икономически и материални трудности, пред които сме изправени“, изтъкна Тотев.

Voenni marshМО залага много на вас, на знанията и уменията ви, на вашата отговорност и на воинската дисциплина и всеотдайност, каза той. И апелира: „Усвоявяйте новостите в постоянно развиващата се военна теория и практика и ги прилагайте на дело в работата си във ВС. Където и да ви отведе военната кариера, носете 

с чест и достойнство

името на ВА“. Със заповед на началника на отбраната бяха наградени първенците на специализации и отличниците от випуска. Повече от 100 години нашата военна Алма матер обучава и подготвя достойни български офицери, които на практика реализират във формированията това, което е научено, заяви вицеадмирал Николов. „От днес ще се включите в реалния войскови живот. Ще покажете, че предизвикателствата, които стоят пред БА, пред ВС, в условията, в които живеем днес – изключително динамични, изискващи отговорност, себеотдаване, ще бъдат реализирани“, заяви началникът на отбраната. Вярвам, че много от вас, при участието си в командните структури на БА, на ВС, ще доказват лидерски качества, достойни за българския офицер, каза той. И пожела на випускниците: „Попътен вятър, седем фута под кила и успешно преодоляване на препятствията в динамичния, отговорен и предизвикателен живот“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани