Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Студенти искат наборна служба

[post-views]

Ivan GeorgievПолковник Иван Георгиев е роден през 1960 г. Бил е войник в Националната гвардейска част, след което е постъпил във Военното училище в Шумен. Служил е като офицер в Самоков, Сливница и София. След завършването на  Военна академия „Георги Ст. Раковски“ е продължил службата си в няколко ракетни формирования. Заемал е длъжности от командир на взвод до командир на полк. От 2000 г. е в ГЩ на БА. Сега е държавен експерт в дирекция „Управление на човешките ресурси“ в Министерството на отбраната. Полковник Георгиев бе ръководител на методически семинари с военнослужещи и цивилни служители, които ще водят задължителната подготовка на учениците от 9-и 10-и клас в средните училища за учебната 2015/2016 г.

– Господин полковник, каква беше целта на проведените методически семинари под Ваше ръководство?
– Целта бе да обсъдим резултатите от досегашната подготовка на учениците за задълженията на гражданите по отбраната на страната. Направихме анализ на изтеклата учебна година и отговорностите, които имахме по провеждането на обучението на учениците в 9-и и 10-и клас. То е теоретично, защото децата са под 18-годишна възраст и нямат право да боравят с оръжие. Дадохме и методически указания и извършихме  инструктаж за начина на изнасяне на уроците и презентациите от военнослужещите и цивилните служители.

– Ще въведете ли новости в тази подготовка през новата учебна година?
– Ние се стремим да променим формите на обучение. Идеята ни е съвместно с Регионалните инспекторати по образованието и ръководствата на училищата по места, и чрез структурите на Централното военно окръжие, да организираме тази подготовка в  един ден. Той може да се нарече Ден на Българската армия или Ден на отбраната.

– Как ще премине един такъв ден?
– Учениците ще бъдат информирани и запознати с определени отговорности, които имат по отбраната на страната, как да действат при терористични нападения и как да окажат първа помощ. Но освен това, ние се съобразяваме с тяхното желание по някакъв предлог да се докоснат и да видят въоръжение и техника във формирования на Българската армия. И ще използваме през учебната година дати, свързани с празници на градовете, на видовете и родовете Въоръжени сили, на патронни празници на училищата, както и Дни на отворени врати на военните формирования, за да могат учениците да придобият допълнителни практически умения, да разберат как се използват  въоръжението и техниката. Вече определените 5 часа няма да бъдат разпръснати, а ще бъдат в един ден. Изнася се определена тематика за въоръжението, техниката, униформите на военнослужещите, задачите и мисиите на Българската армия. И при посещенията във военните формирования или военните музеи ще им се надградят знанията. Така ще съчетаем теорията и практиката. Нов елемент са и назначените координатори във военните формирования. Те трябва да взаимодействат с военните окръжия и училищата и да осигуряват военнослужещите и цивилните служители, определени за обучение на учениците.

Uchenici radiosredstva
Ученици се запознават с радиосредства във военно формирование
– Кога младите хора могат да придобият умения при използването на оръжие?
– За първи път ще въведем такова обучение. Ще ги информираме, че след навършването на 18 години, те могат доброволно, чрез структурите на военните окръжия, да заявят своето желание. И през лятото, когато учениците са във ваканция, да преминат военна подготовка. Наберат ли се достатъчно кандидати, ние ще им организираме т.нар. скаутско обучение. В продължение на три седмици тези момчета и момичета ще преминат един курс по начална военна подготовка и ще придобият умения при използването на оръжие. Средствата са за сметка на Министерството на отбраната.

– Ще продължи ли военното обучение със студенти в Националния военен университет?
– Да, ние организирахме вече за втори път  военно обучение с желаещи студенти. Те живееха в района на Националния военен университет при казармени условия, бяха с униформа, сутрин ставаха в 6,00 ч., провеждаха физзарядка, почистваха районите, стреляха, хвърляха гранати – всичко, което трябва за една начална военна подготовка. Трябва да ви кажа, че показаното от студентите на изпитите след подготовката е повече от това, което ние си бяхме поставили като цел да успеем да им дадем. 

– Имаше ли отказали се по време на подготовката?
– Никой не се отказа през тези три седмици на обучение. Дори момичетата като че ли имаха по-голямо желание за изява. При завършването всички получиха удостоверение и по желание положиха военна клетва. Част от тях зададоха въпроси кога ще се проведат следващите курсове, които ще бъдат по специална подготовка и ще надграждат началното военно обучение. Вече пилотно, имаме и студенти, преминали определени специалности от Въоръжените сили. Удовлетворени сме, че целите, които си бяхме поставили, са постигнати на 100 процента. И това обучение е също на издръжката на Министерството на отбраната.

– Какво споделиха студентите след завършването на тези курсове?
– Освен това, което искахме да дадем на студентите като военна подготовка, се стремяхме те да придобият увереност и самочувствие. И по някакъв начин да им предадем и част от воинските добродетели – да възпитаме у тях лична отговорност към родината, да има и елемент на родолюбие. Студентите не знаеха как и по какъв начин да изпитат собствените си възможности. Много от тях споделяха – ние идваме тук, за да видим можем ли при определени условия да се справим с вътрешните прегради, които считаме, че съществуват у нас. И при разговорите с тези млади хора, тъй като след курсовете задължително провеждаме анкета, те изказаха желание да се върне наборната служба под една или друга форма. Считат, че  всеки един достоен българин трябва да има отговорността да придобие някаква военна подготовка и при необходимост да може да защитава родината.

Voenni na seminar v Plovdiv
Част от присъстващите на семинара в Пловдив
– Какво трябва да се направи оттук нататък за военната подготовка на младите хора? 
 – Периодът след отменянето на наборната военна служба е достатъчен, за да се направят съответни изводи. Въпреки че водим на отчет всички младежи, които навършват 18 години, те нямат никаква военна подготовка. А за да им  я дадем, трябва да има вече и национална политика – отговорна към решаването на въпросите по подготовката на населението. Защото не считам, че 5 часа за учениците са достатъчни, за да са подготвени. Предлагам на доброволен принцип някакво допълнително обучение за тези, които искат наистина да придобият военна подготовка, и като граждани на страната, да могат, когато се наложи, да знаят и да използват това, което ще им трябва при защита на страната ни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани