Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европа и Африка обсъждат мигрантската криза в Малта

[post-views]

migranti_lodkaЛидерите от Европейския и Африканския съюи се събраха в Малта, в търсене на общ подход на проблема с мигрантиския поток в Европа. Очаква се по време на разговорите европейските лидери да поискат от африканските си колеги да поемат част от тежестта.
Близо 50 лидери от Европа и Африка участват на кризисната среща в Малта посветена на безпрецедентния поток от мигранти в Европа. Част от мерките на ЕС за справяне с проблема  предвиждат ускоряването на процедурата по екстрадиране на икономическите мигранти в родните им страни в Африка. В замяна ЕС ще се ангажира да да увеличи значително финансовата си помощ за развитието на африканските държави. Според доклад на ЕК близо 25 процента от 800 те хиляди мигрантите влезели в Европа от началото на година са от Северна Африка. Макар и не малка част от тях да бягат от конфликти, бедността е сред основните причини да търсят по-добър живот в Европа.
В опит да промени това ЕК планира да създаде специален фонд в размер на близо 2 милиарда евро, за развитието на страни като Еритрея, Судан и Нигерия, от където идват повечето имигранти. Междувременно страните от Западните Балкани, през които минава основният мигрантиски поток за Северна Европа, продължават да въвеждат извънредни мерки. Словенското правителство започна да изгражда телена ограда по границата си с Хървати. Премиерът на страната Миро Церар определи мярката като временно техническо препятствие за потока от мигранти.
Освен икономическите измерения на кризата в Малта ще се обсъждат и варианти за подобряване на мерките за сигурност, на фона честите ескалации на напрежение по границите на най-засегнатите страни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани