Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция блокирана от национална стачка

[post-views]

garciq_oxiВ Гърция е парализирана от общонационална стачка, обявена от двата най-големи синдиката. Хиляди работници от частния и държавния сектор се включиха в протеста  срещу готвените от правителство икономически реформи. Те са част от условията на международните кредитори на Атина за отпускането на свежа финансова помощ в размер на 86 милиарда евро.
Протестът на работниците в Атина за момент прерасна в сблъсъци с полицията, след като група младежи се опита да стигне до сградата на парламента.
Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, които  замеряха служители на реда с коктейли „Молотов”.
Това е първата стачка срещу управляващата крайно-лявата партия СИРИЗА на Алексис Ципрас, която дойде на власт през януари с обещания да отмени политиката на бюджетни съкращения. Той не само не успя, но за да избегне фалит,  беше принуден да приеме още по-тежки условия, в замяна финансова помощ. Част от условията предвиждат вдигане на данъците, орязване на пенсиите и болезнени реформи като цяло в пенсионна система.
Стачката засегна почти всички сектори на икономика. Болници, митници, въздушния, морския и наземния транспорт не работят.
Парадоксалното е, че самата стачка беше подкрепена от управляващите, които смятат, че това ще укрепи гръцката позиция при разговорите с кредиторите, които пристигнаха през деня в страната, за да проверят дали Атина се придържа към поетите си ангажименти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани